AstraZeneca: Η Αυστραλία θα παρέχει δωρεάν το εμβόλιο κορωνοϊού στους πολίτες της

0
58

Συμφωνία με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπέγραψε η κυβέρνηση της Αυστραλίας με στόχο να εξασφαλίσει δόσεις από ένα πιθανό εμβόλιο για την COVID-19, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον.

Η υποψηφιότητα της AstraZeneca φέρεται να προηγείται στον παγκόσμιο αγώνα για να προσφέρει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 770.000 ανθρώπους και έχει μολύνει σχεδόν 22 εκατομμύρια.

Καθώς αρκετές χώρες κινούνται για να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό, η Αυστραλία δήλωσε ότι υπέγραψε επιστολή προθέσεων με την AstraZeneca για την παραγωγή και διανομή αρκετών δόσεων για τον πληθυσμό της.

«Με αυτή τη συμφωνία έχουμε εξασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση για κάθε Αυστραλό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. «Εάν αυτό το εμβόλιο αποδειχθεί επιτυχές, θα κατασκευάσουμε και θα προμηθεύσουμε εμβόλια άμεσα μέσα από δικό μας κανάλι και θα το κάνουμε δωρεάν για 25 εκατομμύρια Αυστραλούς», πρόσθεσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθεια του πιθανού εμβολίου της Astrazeneca. Πιο πρόσφατα, η Αργεντινή και το Μεξικό δήλωσαν ότι θα το παράγουν για μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής. Ο Μόρισον δήλωσε ότι η Αυστραλία έχει επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσει την έγκαιρη πρόσβαση σε εμβόλιο και για τις χώρες του Ειρηνικού.

Νωρίτερα, η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας της Αυστραλίας CSL Ltd δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την AstraZeneca για να προσδιορίσει εάν το πιθανό εμβόλιο για την COVID-19 που θα αναπτυχθεί από την βρετανική φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να κατασκευαστεί τοπικά.

Εκτός από την προσπάθεια να εξασφαλίσει ένα πιθανό εμβόλιο, η Αυστραλία δήλωσε ότι είχε επίσης υπογράψει συμφωνία 17,9 εκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Becton Dickinson για να αγοράσει 100 εκατομμύρια βελόνες και σύριγγες.

Να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη επιτάχυνση στην παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού προειδοποιούν οι επιστήμονες

Μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία ότι έχει έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από την επιστημονική κοινότητα, οι ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα παραγωγής εμβολίου πριν από τις προεδρικές εκλογές. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κούρσα ανταγωνισμού για την παραγωγή του πολυπόθητου εμβολίου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητά του, όσο και στη δυσπιστία των πολιτών για τα εμβόλια, καθώς μπορεί να ενισχύσει εκείνες τις δυνάμεις που διαδίδουν φόβους για τη χρήση τους.

Σε άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό Science που δημοσιεύθηκε στις 13 Αυγούστου, ο H. Holden Thorp, Editor-in-Chief, διευθυντής εκδόσεων στα Science journals δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: A dangerous rush for vaccines, στο οποίο συστήνει την αποφυγή αδικαιολόγητης επιτάχυνσης στην παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού (https://science.sciencemag.org/content/early/2020/08/12/science.abe3147).

Τι αναφέρεται στο άρθρο

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα βασικά στοιχεία, που τα παρουσιάζει το in.gr.

Με δεδομένο ότι η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ένα γρήγορο εμβόλιο για τη νόσο coronavirus 2019 (COVID-19) είναι έτοιμο για χρήση, και οι ΗΠΑ ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, φαίνεται ότι υπάρχει επικίνδυνη βιασύνη για τη γραμμή τερματισμού του εμβολίου.

Πρόκειται για επικίνδυνη σκέψη, με την οποία οι σύντομες περικοπές στις δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές βραχυπρόθεσμα και θα βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια και την επιστήμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πλειονότητα των επιδημιολόγων και των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο είναι σταθερά δεσμευμένοι σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές («φάση 3») για όλες τις παρεμβάσεις, αλλά κυρίως για τα εμβόλια που χορηγούνται σε υγιείς ανθρώπους. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει τη σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο.

Οι μελέτες φάσης 3 που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη για το εμβόλιο COVID-19 αφορούν περίπου 30.000 ασθενείς. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, και η δοκιμή πρέπει να συνεχιστεί έως ότου μολυνθούν τα άτομα στην ομάδα ελέγχου. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο καιρό θα πάρει αυτό. Οι γιατροί που επιδιώκουν να συμβουλεύσουν υγιείς ασθενείς σχετικά με τη λήψη του εμβολίου θα απαιτήσουν δικαίως αυτά τα δεδομένα.

Επιμονή στην ασφάλεια

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει μια Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων σχετικά με την έγκριση των εμβολίων και τυχόν σχετικές άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν εκκλήσεις για διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει τέτοια έκτακτη έγκριση για το COVID-19· η μόνη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης που χορηγήθηκε ποτέ για ένα εμβόλιο ήταν κατά του άνθρακα, λόγω απειλής βιολογικού πολέμου με τον παράγοντα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιμείνει ότι οι εγκρίσεις μιας άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης ή για ένα εμβόλιο COVID-19 θα πρέπει να γίνει με διαβούλευση με την επιτροπή του FDA-και έλεγχοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να περιλαμβάνουν παρόμοια επιστημονική εποπτεία.

Πρόωρη έγκριση ενός εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες (ή οπουδήποτε) θα μπορούσε να είναι μια καταστροφική επανάληψη του προβλήματος που έχει προκύψει με την υδροξυχλωροκίνη στη νόσο COVID-19. Έγκριση ενός εμβολίου που είναι επιβλαβής ή δεν είναι αποτελεσματική θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις δυνάμεις που διαδίδουν ήδη τους φόβους τους για τη χρήση εμβολίων.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες στις ΗΠΑ συμφωνούν. Ο Francis Collins, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, με έμφαση ζήτησε τη φάση 3 δοκιμές των εμβολίων, και ο διευθυντής του FDA Stephen Hahn έχει επίσης δηλώσει ότι θα ακολουθήσει την τεκμηριωμένη ιατρική.

Να αποφευχθούν τα γρήγορα συμπεράσματα

Το FDA έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για υδροξυχλωροκίνη, αλλά απέσυρε μόλις είδε τα δεδομένα, δηλαδή τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που δείχνουν ότι το φάρμακο δεν ήταν χρήσιμο κατά του COVID-19. Και άλλοι επιστήμονες, όπως ο Robert Redfield (Διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών), η Deborah Birx (υπεύθυνη της Coronavirus Task Force του Λευκού Οίκου), είναι υπέρ της φάσης 3 τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής για οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19. Και ο συγγραφέας H. Thorp καταλήγει ότι αμέτρητες ζωές διακυβεύονται- δεν υπάρχουν συμβιβασμοί για το εμβόλιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr