Astrazeneca: Πιθανή η σύνδεση με αυτοάνοση αιμορραγία

0
59

Από ότι φαίνεται υπάρχει και νέα παρενέργεια για το εμβόλιο της Astrazeneca. Να θυμίσουμε ότι η Βελγίδα δικαστής που έχει αναλάβει να εξετάσει την αντιδικία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca όσον αφορά τις παραδόσεις των εμβολίων για την Covid-19 που ανέμεναν οι «27» θα ανακοινώσει την απόφασή της το πολύ μέσα σε έναν μήνα.

Το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca ίσως αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο για ιδιοπαθή θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, μια αντιμετωπίσιμη διαταραχή του αίματος που προκαλεί κόκκινα στίγματα στο δέρμα και σπανιότερα αιμορραγία.

Τα συμπεράσματα

Το συμπέρασμα προκύπτει από βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Medicine και εξετάζει δεδομένα για 5,4 εκατομμύρια άτομα στη Σκοτία, από τους οποίους περίπου τα μισά έλαβαν μία ή δύο δόσεις του εμβολίου της Astra και οι υπόλοιποι το εμβόλιο της Pfizer. Η μελέτη έδωσε επίσης ενδείξεις ότι το εμβόλιο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρμομβοεμβολικών επεισοδίων.

H ιδιοπαθής θρομβοκυτταροπενικής πορφύρα εκτιμήθηκε ότι εμφανίζεται σε 1,13 λήπτες του εμβολίου ανά 100.000. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αζίζ Σεΐκχ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για να ξεκαθαριστεί το εάν το εν λόγω εμβόλιο σχετίζεται με σπάνια εγκεφαλική θρόμβωση.

Κίνδυνος εμφάνισης πορφύρας

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος εμφάνισης πορφύρας είναι μικρός και συγκρίσιμος με εκείνους από άλλα εμβόλια, όπως κατά της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και της γρίπης.

Τόνισαν επίσης ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής παρενέργειας είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου εξαιτίας της Covid-19, ιδίως για τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε νεότερα άτομα κάτω των 40 ετών, ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η αντίδραση του οργανισμού των εμβολιασθέντων μετά και τη δεύτερη δόση.

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία έχουν, μέχρι στιγμής, αναφέρει 209 θρομβοπενικές και θρομβοεμβολικές περιπτώσεις (διαταραχές αιμορραγίας και θρόμβωσης αντίστοιχα) μετά από περίπου 22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και 6,8 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Η μήνυση της ΕΕ στην εταιρεία

Η ΕΕ κατηγορεί την AstraZeneca ότι παρέδωσε κατά το πρώτο τρίμηνο μόνο 30 από τα 120 εκατομμύρια δόσεις που είχε υποσχεθεί και απαιτεί να λάβει τα υπόλοιπα 90 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Συνολικά, η ΕΕ παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα τις παραδώσει όλες πριν από τα τέλη του έτους. Ωστόσο οι Βρυξέλλες ζητούν να έχουν παραλάβει το σύνολο το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στην ακροαματική διαδικασία της 26ης Μαΐου η AstraZeneca αρνήθηκε, μέσω των δικηγόρων της, ότι παραβίασε το συμβόλαιο. Το κείμενο που υπέγραψε «δεν προβλέπει δεσμευτικές προθεσμίες» για τις παραδόσεις, είπε ένας από αυτούς, ο Χακίμ Μπουλαρμπά.

AstraZeneca

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr