Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Άνοιξε ξανά τις πύλες του

0
52

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Τη δυνατότητα να επισκεφτούν ξανά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχουν ξανά οι πολίτες από τη Δευτέρα που μας πέρασε. Η ΕΡΤ έκανε ρεπορτάζ για το άνοιγμα, έτσι ώστε να προτείνει μια ωραία βόλτα για το Σαββατοκύριακο.

Το πάρκο δεν είχε πολύ κόσμο τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά από την Τετάρτη ο κόσμος πλήθυνε με βάση τις δηλώσεις του Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ιδιοκτήτη του Αττικού Πάρκου. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι σχολικές εκδρομές, που συνήθως πλημμυρίζουν τον χώρο με νεαρούς επισκέπτες.

Η ιστορία του Πάρκου

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ένα αυτοχρηματοδοτούμενο δημιούργημα, εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων, φιλοξενώντας περισσότερα από 2.000 ζώα, από 290 διαφορετικά είδη. Η λειτουργία του ξεκίνησε το Μάιο του 2000, αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο με την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στον κόσμο (1.100 πουλιά από 300 διαφορετικά είδη), ζώα της φάρμας για τους μικρότερους επισκέπτες, και 3 πολύ εντυπωσιακούς μεγάλους χώρους – μικρογραφίες των 3 ηπείρων – στους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν και να θαυμάσουν την αντίστοιχη ορνιθολογική πανίδα και χλωρίδα.

Από το 2001, όταν στο ΑΖΠ προστέθηκε «Ο Κόσμος των Eρπετών», ξεκίνησαν οι συνεχείς επεκτάσεις και προσθήκες που περιλάμβαναν το έκθεμα «Ελληνική Πανίδα», με ζώα της Ελλάδας (καλοκαίρι 2002) που δεν συναντάμε συχνά.  Το 2003, δημιουργήθηκε η «Αφρικανική Σαβάνα» με ζώα από την Αφρικανική Ήπειρο. Επίσης το 2003, άνοιξε το «Τμήμα των Μαϊμούδων». Το 2004, ολοκληρώθηκε το τμήμα των αιλουροειδών και η επέκταση της Αφρικάνικής Σαβάνας.  Το 2005, άνοιξε το «Δάσος των Λεμούριων», όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους λεμούριους.

‘Το 2008, στη «Γη των Τσίτα» φιλοξενούνται τέσσερα τσίτα (Γατόπαρδοι) σε ένα μεγάλο χώρο τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν μέσα από ειδικό διάδρομο.  Επίσης, δημιουργήθηκε το «Τμήμα των Πιθήκων» με τους χιμπατζήδες και τους γίββωνες καθώς και η «Περιοχή της Ερήμου» όπου φιλοξενούνται ζώα όπως καμήλες, γαϊδούρια της Σομαλίας. Το 2010 το ΑΖΠ «μεγαλώνει» την οικογένεια του φιλοξενώντας τέσσερα δελφίνια, δυο θαλάσσια λιοντάρια και δύο λευκούς ρινόκερους.  Μέσα στον επόμενο χρόνο, νέες αφίξεις περιλαμβάνουν τους Δράκους του Κόμοντο, Μυρμηγκοφάγους, και φώκιες. Το 2015 καλωσορίσαμε δυο Ασιατικούς ελέφαντες, ενώ το 2016 ήρθε ένα ζευγάρι Περσικές Λεοπαρδάλεις οι οποίες συμμετέχουν σε αναπαραγωγής και επανένταξης του είδους.

Ασχολείται και με την ενημέρωση του κοινού

To 2011, Με πρωτοβουλία του ΑΖΠ, δημιουργήθηκε η ΜΚΟ «Πελαργός» με κύριο στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.  Παράλληλα ασχολείται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγριοπανίδα στην χώρα μας και τους τρόπους επίλυσης τους.  Μέρος των εσόδων του ΑΖΠ διοχετεύονται, μέσω του Πελαργού, στην χρηματοδότηση δράσεων στην φύση ορισμένων από τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς.

Στα μελλοντικά σχέδια, περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση των εγκαταστάσεων με τη Δεινοσαυρόπολη, ένα Μουσείο Εξέλιξης με έμφαση στην εποχή των Δεινοσαύρων, καθώς και την Ωκεανόπολη  ένα Πρότυπο Ενυδρείο. Το ΑΖΠ, ως οργάνωση με κύριο στόχο την προστασία των άγριων ζώων, συνεργάζεται με διάφορους ανάλογους φορείς και ΜΚΟ, όπως: ΜΟm (Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής) Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Μουσείο Γουλανδρή, Αρχέλων.

Δείτε το σημερινό ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Πηγή: Pagenews.gr