Μπαμπατζίμ: Ούζο με ιστορία

0
81

Μπαμπατζίμ: Από τις πιο παλιές ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτή της εταιρείας Μπαμπατζίμ. Και ποιος δεν έχει γευτεί το περίφημο ούζο ή το τσίπουρο της εν λόγω ετικέτας. Η εταιρεία Μπαμπατζίμ ιδρύθηκε το 1875 στην Κωνσταντινούπολη από τους αδελφούς Ανέστη και Γιάνκο Μπαμπατζιμόπουλο.

Το έτος 1895, στους Δελιώνες Συληβρίας, εγκαθίσταται από τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο αμπελώνας 870.000 κλημάτων και ταυτόχρονα ιδρύεται αποσταγματοποιείο για την παραγωγή οίνων και ρακής. Ρακή την οποία προμήθευαν στον σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης.

Το οικογενειακό μυστικό της απόσταξης ταξιδεύει από γενιά σε γενιά και παράγει αποστάγματα που αιχμαλωτίζουν σε κάθε σταγόνα τους τον αρωματικό και γευστικό πλούτο του σταφυλιού και του τόπου καταγωγής τους.

Μετά την καταστροφή του Ελληνισμού το 1922, στην Ελλάδα, στη νέα πια πατρίδα, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ο επονομαζόμενος Μπαμπατζίμ, στηριζόμενος στην οικογενειακή τέχνη των αποστάξεων και με τη βοήθεια των υιών του, Χρήστου και Σωτηρίου, αναπτύσσει τις δραστηριότητες του στη Δράμα, στη Χρυσούπολη, στη Καβάλα και τέλος στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε μια δεκαετία η οικογένεια παράγει ούζο, μπράντι, κρασί και διάφορα λικέρ.

Λίγο πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο ιδρυτής, αποβιώσας, αφήνει την επιχείρηση στους δυο γιους του. Το 1948 πεθαίνει και ο Χρήστος Μπαμπατζιμόπουλος. Το 1954 διαλύεται η μεγάλη εταιρεία και παραμένουν μόνον τα δύο καταστήματα, της Θεσσαλονίκης και της Χρυσουπόλεως.

Στη Θεσσαλονίκη το βάρος της ανασυγκρότησης επωμίζεται η Θεοδώρα Μπαμπατζιμοπούλου, σύζυγος του Χρήστου. Με την ενηλικίωση του γιου της Ανέστη, εγγονού του ιδρυτή, η οικογενειακή επιχείρηση Μπαμπατζίμ -με έδρα πλέον τη Θεσσαλονίκη– αρχίζει ξανά να αναπτύσσεται στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στην προσπάθεια αυτή έρχεται να βοηθήσει και ο Κωσταντίνος Βαβάτσης, γαμπρός επ’ αδελφή.

Το 1980 ιδρύεται οινοποιείο – εμφιαλωτήριο στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης παράγοντας μια σειρά Τοπικών Οίνων Μακεδονίας και Μεσήμβριας. Το 1988 η Ελλάδα έχει τα δικά της Αποστάγματα. Κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Ούζο, το Τσίπουρο και το Raisin Brandy (απόσταγμα σταφίδας).

Η εταιρεία Μπαμπατζίμ, παρουσιάζει το Τσίπουρο Μακεδονίας, ένα προϊόν 42% Vol, ελεγμένο από το Γενικό Χημείο του Κράτους με πιστοποιητικό ποιότητας και φορολογημένο. Είναι το πρώτο εμφιαλωμένο τσίπουρο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Ακολουθεί η παραγωγή του Ούζου Classic, 100% απόσταγμα.

Το 1992 είναι η χρονιά που παρουσιάζονται τα ποικιλιακά Αποστάγματα Σταφυλής. Ποικιλίες όπως ο Ροδίτης, το Μοσχάτο, το Ξινόμαυρο, το CabernetSauvignon, το Chardonnay κ.λ.π. οινοποιούνται και αποστάζονται ξεχωριστά ώστε να φαίνεται καθαρά η ιδιαιτερότητα της κάθε ποικιλίας με τα ξεχωριστά αρώματα και την πολυπλοκότητα των γεύσεων.

Το 1999 παρουσιάζεται εμφιαλωμένο το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Έτσι, το Ούζο Μπαμπατζίμ που παράγεται σταθερά από το 1932 με σταθερή ποιότητα και επιτυχία πλαισιώνεται πλέον με τα Τσίπουρα και τα αποστάγματα σταφυλής.

Παράλληλα, το 1971, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ιδρύει στις Πλαγιές του Όρους Βερτίσκου, στην Όσσα Λαγκαδά, τον πρώτο δοκιμαστικό αμπελώνα για να ακολουθήσει επέκταση και εφαρμογή της Βιολογικής Καλλιέργειας (254 στρέμματα). Έτσι, κρίνεται επιβεβλημένο ένα νέο οινοποιείο να εγκατασταθεί στην Όσσα Λαγκαδά εν μέσω του Βιολογικού Αμπελώνα.

Σε υψόμετρο 627 μέτρων με κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες άριστες για την αμπελοκαλλιέργεια έρχεται να προστεθεί το ιδιαίτερο περιβάλλον που δημιουργήθηκε με την ανάπτυξη των αμπελιών και του δάσους που τα «περιστοιχίζει», όπου τρεις τεχνητές λίμνες διάσπαρτες δημιουργούν ένα σπουδαίο μικροκλίμα ιδανικό για την ανάπτυξη καρπών εκλεκτής ποιότητας.

Παράγονται Τοπικοί Οίνοι Πλαγιές Βερτίσκου λευκοί, ροζέ και ερυθροί αποκλειστικά από τα βιολογικά σταφύλια του κτήματος. Καλλιεργήσιμες ποικιλίες: Ροδίτης Μαλβάζια, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Μοσχάτο, Ξινόμαυρο, Μαυρούδι, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Και όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης «Aπό το 1875 στο Μπαλατά της Κωνσταντινούπολης, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος του Σταύρου, απόσταξε το Ούζο του χρησιμοποιώντας σπάνια αρωματικά φυτά από τα γύρω βουνά του χωριού του.

Εμείς η δεύτερη και η τρίτη γενιά κρατήσαμε τη γεύση του απείραχτη, όπως τη δημιούργησαν οι γονείς μας, με την ίδια παλιά μυστική συνταγή και την υπόσχεση μας να μην ξεχάσουμε, αλλά να τη μεταδώσουμε από γενιά σε γενιά. Σταθήκαμε μπροστά στην ιστορία με σεβασμό, την αγγίξαμε, τη μάθαμε, τη διατηρήσαμε.

Σήμερα στη Χρυσούπολη Καβάλας πια, συνεχίζουμε με πολύ μεράκι να παράγουμε το εξαιρετικό Κωνσταντινουπολίτικο Καζανιασμένο Ούζο που είναι Μεγάλο σε παράδοση, Μεγάλο σε ποιότητα, Μεγάλο σε γεύση και με πολλά μεγάλα διεθνή βραβεία».

Πηγή: Pagenews.gr