Μπλίνκεν σε Πούτιν: Να παραμείνουμε σε μια διπλωματική και ειρηνική οδό

0
64

Μπλίνκεν σε Πούτιν: Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με τις κινήσεις του προς την Ουκρανία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε μήνυμα προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν προκειμένου να επιλέξει την “ειρηνική οδό ” για την έξοδο από την κρίση γύρω από την Ουκρανία. “Ελπίζω σθεναρά πως θα μπορέσουμε να παραμείνουμε σε μια διπλωματική και ειρηνική οδό, αλλά σε τελευταία ανάλυση, αυτό θα είναι απόφαση του προέδρου Πούτιν”, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε μια επίσκεψη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, δύο ημέρες πριν από τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.

Αν ο Πούτιν δεν συνεχίσει τη διπλωματική οδό, θα επιλέξει “την αντιπαράθεση” και αυτό θα έχει “συνέπειες για τη Ρωσία”, προειδοποίησε ο Μπλίνκεν. “Ξέρουμε πως υπάρχουν σχέδια προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω αυτή η δύναμη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Πούτιν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επίσης, να λάβει νέα επιθετικά μέτρα εναντίον της Ουκρανίας”, υποστήριξε ο Μπλίνκεν.

“Η Ρωσία επιδιώκει “να θέσει εν αμφιβόλω ορισμένες θεμελιώδεις αρχές “

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για μια εισβολή. Για τον Μπλίνκεν, η Ρωσία – που απαιτεί κυρίως εγγυήσεις πως η Ουκρανία δεν θα γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ – ενήργησε χωρίς να έχει προκληθεί.

Η Ρωσία επιδιώκει “να θέσει εν αμφιβόλω ορισμένες θεμελιώδεις αρχές που αποτελούν τη βάση όλου του διεθνούς συστήματος και είναι απαραίτητες προκειμένου να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως η αρχή σύμφωνα με την οποία μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα μιας άλλης με τη βία”.

“Αν επιτρέψουμε οι αρχές αυτές να παραβιαστούν χωρίς συνέπειες, θα ανοίξουμε ένα μεγάλο κουτί της Πανδώρας. Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τι συμβαίνει εδώ”, συνέχισε. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων επιπλέον βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν “ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια πρόβλεψη για 200 εκατ. δολάρια επιπλέον αμυντικής βοήθειας ασφαλείας στους Ουκρανούς εταίρους μας”, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.

Συνομιλία Πούτιν - Μπάιντεν για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ουκρανία

Συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ουκρανία

“Η Ουάσινγκτον είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 450 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο “

“Όπως έχουμε πει, είμαστε προσηλωμένοι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται”, δήλωσε ο αξιωματούχος που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δεν αποκάλυψε τη φύση της βοήθειας.

Η Ουάσινγκτον είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 450 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο πριν από τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Μπάιντεν ενέκρινε τη νέα χρηματοδότηση, στην οποία είχαν αναφερθεί προηγουμένως τα ΜΜΕ, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε επιβεβαιωθεί δημόσια στο πλαίσιο μιας επείγουσας δράσης για χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr