Μπλίνκεν: Το μήνυμα στις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές

0
116

Μπλίνκεν: Τι δηλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού κράτους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα πως τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία έστειλαν «ένα ισχυρό μήνυμα» σε οποιονδήποτε επιτίθεται ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο ΥΠΕΗ των ΗΠΑ βρέθηκε στη Ρώμη για την Υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού κράτους», την οποία συνδιοργανώνουν ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, καθώς και ο ίδιος. Σε αυτή συμμετείχε και Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που είχε μια σειρά συναντήσεων.

Μπλίνκεν

Μπλίνκεν: Θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα θα ακουστεί και θα ενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντικές ενέργειες

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα που έστειλαν οι αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ θα ακουστεί και θα ενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντικές ενέργειες» από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στη Ρώμη. «Αυτή η ενέργεια αυτοάμυνας που αποσκοπεί σε αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων στέλνει ένα πολύ σημαντικό και ισχυρό μήνυμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα πλήγματα είχαν στο στόχαστρο επιχειρησιακές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων σε δύο τοποθεσίες στη Συρία και σε μία τοποθεσία στο Ιράκ, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Μπλίνκεν

Μπλίνκεν: «Ορισμένες ομάδες που εμπλέκονται σε πρόσφατες επιθέσεις είναι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν»

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές, που στοίχισαν τη ζωή περίπου 10 μαχητών, έγιναν ως αντίποινα για επιθέσεις που έθεσαν στο στόχαστρο αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ τους τελευταίους μήνες και αποδίδονται από τις ΗΠΑ σε ιρακινές πολιτοφυλακές πιστές στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν η Ουάσινγκτον κρίνει υπεύθυνο το Ιράν για αυτές τις επιθέσεις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε: «Ορισμένες ομάδες που εμπλέκονται σε πρόσφατες επιθέσεις είναι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μούσταφα αλ-Καζίμι κατήγγειλε τα αμερικανικά πλήγματα, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της χώρας του. Για κατάφωρη παραβίαση έκανε λόγο και η Δαμασκός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr