Μπολσονάρου κορωνοϊός: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι δεν θα εμβολιαστεί

0
12

Καμία πρόθεση δεν έχει να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Σε δηλώσεις του χτες, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, ο ηγέτης της βραζιλιάνικης ακροδεξιάς ανέφερε ότι είναι δικαίωμά του να μην το κάνει ενώ συμπλήρωσε πως θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο το Κογκρέσο να υποχρεώσει τους Βραζιλιάνους να εμβολιαστούν.

«Σας λέω, δεν πρόκειται να το πάρω. Είναι δικαίωμά μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη δυσπιστία του για την αποτελεσματικότητα της χρήσης μασκών προκειμένου να αποφεύγονται οι μολύνσεις. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις πως το συγκεκριμένο μέσο ατομικής προστασίας είναι αποτελεσματικό για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Όλο αυτά την ώρα που στη Βραζιλία καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη. Ο βραζιλιάνος πρόεδρος, που προσβλήθηκε από τον ιό τον Ιούλιο, έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θα καταστεί υποχρεωτικό οι Βραζιλιάνοι να εμβολιαστούν όταν θα είναι διαθέσιμο σε ευρεία κλίμακα κάποιο εμβόλιο. Μάλιστα, τον Οκτώβριο, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ανέφερε χαριτολογώντας μέσω Twitter ότι ο μοναδικός που είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστεί είναι ο σκύλος του.

Σημειώνεται ότι ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 171.460 νεκρούς επί συνόλου 6.204.220 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Τον περασμένο μήνα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ακύρωσε συμβόλαιο για την αγορά 46 εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ανεστάλη η 3η φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου στη Βραζιλία. Ο αρμόδιος εποπτικός φορέας, η Υπηρεσία Υγειονομικής Επαγρύπνησης (ANVISA) ανέφερε πως η αναστολή υπήρξε λόγω «σοβαρού συμβάντος», καθώς εθελοντής αντιμετώπισε «δυσμενείς επιπτώσεις» στην υγεία του.

Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, το ινστιτούτο ιατρικής έρευνας Butantan, που συντονίζει την κλινική μελέτη στη Βραζιλία, εξέφρασε «κατάπληξη» για την απόφαση της ANVISA. Ο επικεφαλής του Butantan, ο Ντίμας Κόβας, μιλώντας σε βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο, ξεκαθάρισε ότι η αναστολή της δοκιμής του εμβολίου συνδέεται με «θάνατο» εθελοντή, προσθέτοντας όμως ότι βρίσκει «παράξενη» την απόφαση του εποπτικού φορέα, διότι «επρόκειτο για θάνατο που δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr