Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να στείλουν πολεμικά πλοία στα στενά της Ταιβάν

0
54

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναπτύξουν πολεμικά πλοία για να περιπολούν στα στενά της Ταιβάν προκειμένου να αποτρέψουν τη στρατιωτική επιθετικότητα του Πεκίνου, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναπτύξουν πολεμικά πλοία για να περιπολούν στα στενά της Ταιβάν προκειμένου να αποτρέψουν τη στρατιωτική επιθετικότητα του Πεκίνου, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  Le Journal du Dimanche το Σάββατο, ο Μπορέλ έριξε μια ματιά στην αίσθηση αποστασιοποίησης του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την Ταιβάν, όπως αποτυπώνεται σε συνέντευξη στο Politico νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Μπορέλ υποστήριξε στη γαλλική δημοσίευση ότι «η Ευρώπη πρέπει στην πραγματικότητα να είναι πραγματικά παρούσα σε αυτό το ζήτημα [της Ταβάν], που μας αφορά οικονομικά, εμπορικά και τεχνολογικά».

Ο Μπορέλ συνέχισε λέγοντας: «Για αυτό καλώ τους ευρωπαϊκούς ναυτικούς στόλους να περιπολούν στα στενά της Ταιβάν για να υποδηλώσουν την δέσμευση της Ευρώπης για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτόν τον απολύτως κρίσιμο τομέα. Ταυτόχρονα, πρέπει να επαγρυπνούμε έναντι των προκλήσεων».

«Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Ταιβάν πιστεύει ότι το ειρηνικό status quo είναι η καταλληλότερη λύση. Ας είμαστε λοιπόν σταθεροί στο να διασφαλίσουμε ότι αυτή η αρχή τηρείται», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Ο Μπορέλ πρόκειται να προεδρεύσει της συνεδρίασης των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, όπου θέμα θα είναι οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία θεωρούνται ευρέως οι μόνες χώρες της ΕΕ που μπορούν να περιπολούν αποστολές τόσο μακριά από την πατρίδα τους όσο ο δυτικός Ειρηνικός. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με τέτοιες δυνατότητες. ανέπτυξε το τότε ολοκαίνουργιο HMS Queen Elizabeth στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας το 2021 .

Είναι σπάνιο ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία να διέρχονται από τα στενά της Ταιβάν, σε αντίθεση με τα τακτικά περάσματα που πραγματοποιούν τα αμερικανικά στρατιωτικά σκάφη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια γαλλική φρεγάτα επιτήρησης, με το όνομα Prairial, διέσχισε τα Στενά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ταιβάν.

Ωστόσο, όταν η γερμανική φρεγάτα Bayern διέπλευσε τον Ινδο-Ειρηνικό το 2021 για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, παρέλειψε το στενό της Ταιβάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr