Brexit: Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών

0
47

Eπαναλαμβάνονται από σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου, οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική, μετά το Brexit σχέση ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.  Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση για τη νέα διμερή σχέση αφότου τέθηκε σε ισχύ το Brexit «σοβαρή», ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, κάλεσε μέσω της εφημερίδας Le Monde τους Βρετανούς να επιδείξουν περισσότερο ρεαλισμό. Ο Μπαρνιέ προσάπτει στο Λονδίνο ότι επιδίωξή τους είναι να κρατήσουν τα θετικότερα σημεία των εμπορικών συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο παρελθόν, χωρίς τα βάρη που αντιστοιχούν.

Χθες, η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι επιδιώκουν να εισαγάγουν στην διαπραγμάτευση «άνισες προτάσεις που θα δέσμευαν το Ηνωμένο Βασίλειο στους ευρωπαϊκούς κανόνες και ρυθμίσεις” και κατήγγειλε απαιτήσεις “πρωτοφανείς στις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου».

Έπειτα από τρεις γύρους διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του Μαρτίου, το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει. Και εμφανίζονται οι εντάσεις, όπως κατά την πρόσφατη ανταλλαγή επιστολής ανάμεσα στον Μισέλ Μπαρνιέ και τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ. Για τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο νέος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων, που άρχισε το απόγευμα της 2ας Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουνίου, θα πρέπει να επιτρέψει «να μάθουμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να αποχωρήσει από την εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση… με ή χωρίς συμφωνία μαζί μας». Αυτή η εβδομάδα «θα επιβεβαιώσει όπως φαίνεται το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Οι θέσεις είναι αμετακίνητες. Μία υποχώρηση θα αποκαλούσε έκπληξη», εκτιμά ευρωπαϊκή πηγή.

Ο απολογισμός των διαπραγματεύσεων θα γίνει τον Ιούνιο κατά την διάρκεια συνάντησης κορυφής ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Το Λονδίνο έχει αναγάγει την συνάντηση αυτή σε σημείο καμπής, απειλώντας ότι δεν θα συνεχίσει τις συνομιλίες εάν κρίνει ότι η πρόοδος που έχει καταγραφεί δεν είναι αρκετή. Αυτό, πριν από την κρίση της πανδημίας που προκαλεί ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τις Βρυξέλλες, η σχέση με το Λονδίνο μετά το διαζύγιο της 31ης Ιανουαρίου, που έθεσαν τέλος σε 47 χρόνια κοινής ζωής, έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, πίσω από την οικονομική ανάκαμψη. «Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να περιμένουμε από τον νέο γύρο συνομιλιών. Αλλά πιστεύω ότι οι Βρετανοί θα κατευθυνθούν προς την ρήξη, αν δεν υπάρξει πρόοδος. Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά με τον ιό», δηλώνει ο αναλυτής Anand Menon, του ερευνητικού κέντρου «The UK in a Changing Europe». «Την πραγματική πολιτική διαπραγμάτευση – με τις επιλογές και τις υποχωρήσεις της – δεν την βλέπουμε πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Με στόχο μία συμφωνία το φθινόπωρο», προβλέπει διπλωματική πηγή. Όμως, το Λονδίνο θα πρέπει να απαντήσει πριν από το τέλος του Ιουνίου αν θα ζητήσει ή όχι παράταση της μεταβατικής περιόδου για έναν χρόνο, ή και δύο. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο επανειλημμένως, ακόμη κι αν το αίτημα διατυπωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr