Brexit: Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες Βρυξελλών – Λονδίνου

0
86

Brexit: Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο επαναλαμβάνουν από σήμερα τις διαπραγματεύσεις για την μεταξύ τους σχέση μετά το Brexit έπειτα από δύο άκαρπους γύρους συνομιλιών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και ξεκίνησαν μετά το μεσημέρι με μία συζήτηση εν ολομελεία μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, και του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Φροστ.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών στο τέλος του Απριλίου έληξε με μία διαπίστωση αποτυχίας, αφήνοντας να πλανάται η αβεβαιότητα για την ικανότητα Λονδίνου και Βρυξελλών να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπεται. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλησε να δεσμευθεί σοβαρά επί σειράς θεμελιωδών θεμάτων», είχε δηλώσει μετά την ολοκλήρωση εκείνου του γύρου ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Αυτήν την διαπίστωση επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο, Φιλ Χόγκαν, με δηλώσεις του στο ιρλανδικό Τύπο.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι φίλοι μας οι Βρετανοί προσεγγίζουν τις διαπραγματεύσεις με ένα σχέδιο που έχει ως στόχο την ευόδωσή τους» είπε. Οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του έτους. Κατά την διάρκεια αυτής, συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες καλούνται θεωρητικά να αποφασίσουν μέχρι τον Ιούνιο εάν αυτή η μεταβατική περίοδος θα παραταθεί, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συνομιλίες, ή όχι. Ωστόσο, το Λονδίνο απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα της παράτασης, την στιγμή που η επιδημίας Covid-19 έχει σημαντικά διαταράξει το πρόγραμμα των συνομιλιών, καθώς και την μορφή τους, αφού διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μία παράταση θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να παρατείνει την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων και θα απαιτούσε και νέα βρετανική συμβολή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δήλωσε Βρετανός εκπρόσωπος. Αντίθετα με τους Ευρωπαίους, που επιδιώκουν μία ενιαία συνολική συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ζητά τίποτε περισσότερο από μία κλασική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, σύμφωνα με το μοντέλο της συμφωνίας ΕΕ – Καναδά, η οποία στην συνέχεια θα μπορεί να εμπλουτιστεί με επιμέρους συμφωνίες που θα αφορούν επιμέρους τομείς.

Σύμφωνα με τον Βρετανό εκπρόσωπο, «η προσφορά της ΕΕ για την ανταλλαγή εμπορευμάτων επεκτείνεται πολύ πέραν» των προηγουμένων συμφωνιών, γεγονός που «περιορίζει σημαντικά την αξία της». Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά ότι δεν μπορεί να προτείνει μία φιλόδοξη εμπορική συμφωνία στο Λονδίνο που δεν θα συνοδεύεται από επιπλέον εγγυήσεις για το ζήτημα του ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field), ώστε να αποφευχθεί η διαμόρφωση και λειτουργία μίας απορυθμισμένης οικονομίας στις πόρτες της Ενωσης.

Οι Βρετανοί δεν θέλουν καν να ακούσουν για τέτοιες εγγυήσεις, αφού η δημιουργία μίας ακριβώς τέτοιας οικονομίας περιλαμβάνεται, όπως φαίνεται, στις προθέσεις τους. Σε ό,τι αφορά την αλιεία, ένα δύσκολο θέμα για το οποίο οι διαπραγματευτές έχουν δεσμευτεί ότι θα συμφωνήσουν μέχρι τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις παρέδωσε κείμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις θέσεις του, οι οποίες κρίθηκαν «λογικές». Αλλά στις βρετανικές θέσεις περιλαμβάνεται η ετήσια επαναδιαπραγμάτευση των ποσοστώσεων αλιείας στα βρετανικά ύδατα, την οποία αρνούνται οι Βρυξέλλες.

Πηγή: Pagenews.gr