Χαράλαμπος Γώγος: Να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας

0
271

Ο Χαράλαμπος Γώγος, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Αλλά και στο κατά πόσο θα πρέπει να μας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις, στο αν αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού να επιβαρύνει τη χώρα επιδημιολογικά, αλλά και στο πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες και να απολαύσουμε την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση.

Την ανάγκη οι άνω των 65 να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. «Έχουμε έναν δύσκολο και μεταδοτικό ιό», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι το θέμα του τέταρτου κύματος της πανδημίας δεν χρειάζεται να μας απασχολεί ακόμα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, έχουμε καλούς αριθμούς στα κρούσματα και στις εισαγωγές, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η καμπύλη πέφτει πιο γρήγορα.

«Να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας»

«Να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι για να εμβολιαστούμε», είπε στον Σκάι, και συμπλήρωσε πως και αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να φοράμε μάσκες, να τηρούμε τις αποστάσεις και να βρισκόμαστε σε κλειστές παρέες. «Είναι μια ευαίσθητη περίοδος, από αυτή θα εξαρτηθεί ο χειμώνας», τόνισε ο κ. Γώγος.

Σχετικά με το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, είπε ότι κάποια στιγμή αν έχουμε σε μεγάλο ποσοστό ανοσία μπορεί να πετάξουμε τη μάσκα σε ασφαλείς χώρους. Αντίθετα σε κλειστούς χώρους, ποτέ δεν θα έχουμε το 100% της ανοσίας και θα πρέπει να φοράμε μάσκα.

«Καλό είναι να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας», ειδικά σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία, σημείωσε.

Για τον εμβολιασμό εφήβων

Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, ο καθηγητής, ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer, παρέχει υψηλή αποτελεσματικότητα και ικανοποιητική ασφάλεια.

Για το αν θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είπε ότι «αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την πανδημία, πράγμα δύσκολο, μπορούμε να το δούμε αργότερα, αν δεν γίνει αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς μάσκες

Όσο για την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς μάσκες, ο κ. Γώγος εξέφρασε ότι «για να πούμε τι αριθμός του πληθυσμού χρειάζεται να ανοσοποιηθεί, για να πούμε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες, υπάρχει κάποιος συντελεστής που μέσα του υπάρχει και η μεταδοτικότητα. Αν έχουμε στελέχη του ιού, τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, αυτό αυξάνεται».

«Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι χρειάζεται 60%-70% ανοσοποίηση. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεβαίνει, γιατί υπάρχει το βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει αυξήσει κατά 50% τη μεταδοτικότητα. Όσο λοιπόν υπάρχει διασπορά με μεταλλαγμένα στελέχη, ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται για να έχουμε το τείχος ανοσίας μεγαλώνει. Για να πετύχουμε το, στόχο μας χρειάζεται η μαζική ανοσοποίηση», εξήγησε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr