Χαρδαλιάς ενημέρωση: 39 θετικά κρούσματα στον Δήμο Ευρώτα – Περιορισμοί μετακίνησης στους εργάτες γης

0
27

Νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού υπήρξε σήμερα αφού εντοπίστηκαν 416, ενώ άλλοι 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη σημερινή ενημέρωση είπε αρχικά ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού. «Πρέπει να είναι σαφές ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και ο αγώνας συνεχίζει να είναι δύσκολος», σημείωσε. «Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων που δεν επιτρέπει εφησυχασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα 5379 είναι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή. Έπειτα, έδωσε την εικόνα από τους ελέγχους σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 10 περιπτώσεις.

Σε κανένα σχολείο δεν έχει εντοπιστεί κάποια παράβαση. Σε 113 σχολεία έχουν κλείσει τμήματα, ενώ 10 σχολικές μονάδες έχουν κλείσει ολοκληρωτικά. Θύμισε, επίσης, τα μέτρα που έχουν παρθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθήνας.

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

  • Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
  • Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.
  • Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
  • Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.
  • Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

Στον Δήμο Ευρώτα έχουν βγει τα αποτελέσματα από 805 τεστ, υπάρχουν 39 θετικά κρούσματα. Θα γίνουν τεστ σε 1300 εργάτες γης περίπου. Έχουν δοθεί μάσκες από τον Δήμο Ευρώτα στους εργάτες γης για να προφυλαχθούν, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας. Θα υπάρχει έλεγχος μετακίνησης των εργατών γης από και προς την περιοχή, ενώ θα γίνουν τεστ και σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με τους εργάτες ή συνεργάζονται μαζί τους.

«Κανένα μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν τηρείται από όλους», είπε ο υφυπουργός. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα ή χειρότερα και αυτό εξαρτάται από μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες», ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα: «2898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δείτε εδώ την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr