Χαρδαλιάς ενημέρωση κορωνοϊός: «Πρόστιμο 10.000 ευρώ και λουκέτο σε όσα καταστήματα παραβιάζουν τα μέτρα»

0
18

Εκτενή αναφορά στα νέα αυστηρότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 10 Αυγούστου έκανε στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση να μην πραγματοποιηθούν λιτανείες ενόψει του Δεκαπενταύγουστου ενώ τόνισε πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται από όλους τα ατομικά μέτρα προστασίας για να μην πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς:

«Από 1η Ιουλίου μέχρι και 9 Αυγούστου είχαμε 2.162.251 εισερχόμενα άτομα και για την ίδια περίοδο 266.116 τεστ Covid-19 ανά πύλη εισόδου. Από 1η Ιουλίου μέχρι και 9 Αυγούστου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 508 εκ των οποίων 164 είναι ενεργά, 243 επέστρεψαν στη χώρα προσέλευσης και 101 μη ενεργά που παραμένουν στην Ελλάδα.

Στα 124 είναι τα κρούσματα στην Αττική, τα 140 είναι στην κεντρική Μακεδονία, 51 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 11 στη Θεσσαλία, 10 στην ήπειρο, 52 στα Ιόνια νησιά, 42 στην Κρήτη, 41 στο νότιο Αιγαίο, 19 στερεά Ελλάδα, 9 στην Πελοπόννησο, 1 στη δυτική Μακεδονία, 3 στο βόρειο Αιγαίο, 5 στη δυτική Ελλάδα. Από τα ενεργά κρούσματα 62 έχουμε στην Αττική, 20 στην κεντρική Μακεδονία, 23 στην Κρήτη και 25 στο νότιο Αιγαίο. Επίσης από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Αυγούστου έχουμε 5.623 κρούσματα, 1.424 ενεργά και 212 νεκρούς».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.

«Η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών» ξεκαθάρισε και έκανε ειδική μνεία στις λιτανείες. «Η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη για τις θρησκευτικές λειτουργίες. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας την Εκκλησία είναι εξαιρετική, αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα. Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του στις λιτανείες» σημείωσε

Επίσης, για ακόμη μια φορά τόνισε πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται από όλους τους πολίτες τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην υπάρξει  πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων. «Ένα πράγμα ζητάμε. Να είμαστε προσεκτικοί και να εφαρμόζονται τα μέτρα. Είναι και θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και θέμα ατομικής ευθύνης. Ευθύνη δεν έχει μόνο αυτός που διοργανώνει ένα πάρτι αλλά και εμείς που θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό το πάρτι» είπε και πρόσθεσε:

«Μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε την υγεία των συμπολιτών μας, με τους ελέγχους επισκεπτών / τουριστών. Καθημερινά μελετάμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων. Κάθε βράδυ βρισκόμαστε, αναλύουμε τα δεδομένα και καθορίζουμε την επόμενή μας κίνηση. Τελευταία μάς απασχολεί περισσότερο το ηλικιακό γκρουπ 24-69. Θα ελέγχεται συνεχώς η εφαρμογή των νέων μέτρων γιατί μόνο έτσι θα αποφύγουμε τα χειρότερα».

Όσον αφορά το νέο ωράριο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως «στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και λουκέτο για 20 ημέρες σε περίπτωση δεύτερης παράβασης». Τέλος ξεκαθάρισε ότι: «Αυτό που δεν πρόκειται να συμβεί είναι αυτές οι φήμες περί γενικού lockdown». «Αυτό το καλοκαίρι ο τρόπος χαλάρωσης και εκτόνωσής μας, δεν μπορεί να είναι ίδιος με τις άλλες χρονιές» κατέληξε.

Αναλυτικά όσα είπε:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr