Χατζηδάκης εργασιακό: Προχωράμε στον δρόμο της Ευρώπης

0
67

Σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο μίλησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Ήδη σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΚΙΝΑΛ.

«Έχετε δικαίωμα να κάνετε ότι νομίζετε αλλά και εμείς που είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό και ευρωπαϊκό κόμμα προχωρούμε με αλλαγές και συνθέσεις. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε με ρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την προστασία του εργαζόμενου και γι’ αυτό αυτό το νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και την οικονομία. Προχωρούμε στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής! Εσείς προχωρήσετε με δογματισμούς και ξεπερασμένα αιτήματα», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης στο κλείσιμο της τοποθέτησής του.

«Εχετε το μονοπώλιο στο δογματισμό και τη στασιμότητα»

Ο υπουργός Εργασίας μετά από μια μακρά και πολύωρη διαδικασία με τοποθετήσεις φορέων αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε σίγουρος για την ορθότητα των κυβερνητικών προτάσεων καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται. «Ξέρω ότι ισχυρίζεστε ότι έχετε το μονοπώλιο καρδιάς και ευαισθησίας. Έχετε όμως μονοπώλιο στο δογματισμό και τη στασιμότητα, στην υπεράσπιση προνομίων ορισμένων συντεχνιών και συνδικαλιστών!», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υπερωριών, σημείωσε πως η αντιπολίτευση κάνει διττή κριτική που πάσχει λογικά. Όπως είπε, από τη μία καταγγέλλει πως αυξάνονται υπέρμετρα και από την άλλη ότι τις εξαφανίζει η κυβέρνηση. « Τι προβλέπεται πραγματικά; Από τις 96 ώρες ετησίως στη βιομηχανία και 120 υπηρεσίες πάμε σε 150 ώρες. Οι υπερωρίες αυτές θα πληρώνονται, όχι με ρεπό αλλά με χρήματα, 40% παραπάνω», είπε και πρόσθεσε: «εκείνο που κάνουμε είναι ότι πηγαίνουμε το όριο στις 150 και ενώ η προσαύξηση ήταν 80% το ποσό αυτό το πάμε στο 120%. Είναι αντεργατικό μέτρο; Με ψηφιακή κάρτα εργασίας αυτά θα κατοχυρώνονται».

«Ποιοι κανόνες θα ισχύσουν για ατομικές συμβάσεις; Οι ίδιοι που ισχύουν σε όλη την ΕΕ και την Ελλάδα»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που προκάλεσε σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευσης, ο υπουργός εξήγησε για ακόμα μια φορά πως δεν είναι «πατέντα» της παρούσας κυβέρνησης.

«Ξύπνησε ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης και είπαν ας κάνουμε ατομικές συμβάσεις εργασίας; Τα στοιχεία του γιουροφαουντ ιστοσελίδα της ΕΕ: εκείνο που προκύπτει είναι ότι στην πλειονότητα ευρωπαϊκών κρατών, ισχύουν Eurofound λένε πως τα κράτη που το εφαρμόζουν είναι Δανία, Φιλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία με την αριστερά στη κυβέρνηση. Διαψεύστε με αν θέλετε εδώ είναι τα στοιχεία! Εκλέξτε και δείτε τι πιστεύουν οι συνάδελφοί σας σοσιαλιστές», είπε και συνέχισε: «ποιοι κανόνες θα ισχύσουν για ατομικές συμβάσεις; Οι ίδιοι που ισχύουν σε όλη την ΕΕ και την Ελλάδα.

Ο συνολικός χρόνος εργασίας είναι ο ίδιος όχι περισσότερος απλώς απλώνεται διαφορετικά! Η αμοιβή είναι ίδια, και απλώς υπάρχει δυνατότητα για τον εργαζόμενο εξυπηρέτησης του στόχου να συμφιλιώσει τη προσωπική με τη επαγγελματική του ζωή. Η αμοιβή στη διευθέτηση του εργαζομένου είναι η ίδια, σταθερή! Αντίθετα, με το σημερινό καθεστώς, για κάποιους εργαζομένους μπορεί να μειωθεί. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που θέλει για να εξοικονομήσει χρόνο για τις εξετάσεις, δεν μπορεί να το πετύχει επειδή δεν υπάρχει ευελιξία θα πρέπει να πάρει άδεια άνευ αποδοχών. Λυπάμαι αν γκρεμίζω μύθους, προκαταλήψεις και δόγματα!».

«Οι κυβερνήσεις κατηγορούνται ότι κάνουν παρεμβάσεις και ρουσφέτια»

Αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως φανταζόταν ότι επρόκειτο για μία ρύθμιση που θα ψηφιζόταν από το σύνολο του κοινοβούλιου. «Οι κυβερνήσεις κατηγορούνται ότι κάνουν παρεμβάσεις και ρουσφέτια! Η κυβέρνηση λέει ο υπουργός δεν θα είναι ο υπεύθυνος, θα υπάρξει ανεξάρτητη διοικητική αρχή με έναν Πιτσιλή ν.2.

Με εμπιστεύεστε λοιπόν περισσότερο εμένα απ’ ότι έναν καινούργιο Πιτσιλή; Είναι μια αλλαγή κοινής αποδοχής, αλλά εσείς δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση για την οποία ευχαριστούμε πολύ αλλά δεν θα πάρουμε για θέλουμε να προχωρήσουμε τη μεταρρύθμιση».

Χατζηδάκης

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr