Χατζηδάκης για φορολογικό: “Δεν μπορεί ο επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερο από τον υπάλληλό του”

0
39

Για ποιες αλλαγές συζητάει η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Star, για  τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο. «Δεν είναι οριζόντιο μέτρο η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση κάποιου νέου επαγγελματία και κάποιου που έχει 6- 8 χρόνια στη δουλειά, και διαφορετική με αυτόν που έχει αρκετούς υπαλλήλους ή μεγάλο τζίρο» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι διεθνώς η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ιδιαιτερότητες και για αυτό υπάρχουν ρυθμίσεις τεκμαρτής φορολόγησης σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Χατζηδάκης: Το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κατώτερο από τον μισθωτό

«Παίρνουμε ως σημείο αναφοράς τον κατώτερο μισθό. Δε φαίνεται εύλογο ο ελεύθερος επαγγελματίας να ζει με εισοδήματα μικρότερα από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κατώτερο από τον μισθωτό.

Ανέφερε ακόμη ότι το 27% των επαγγελματιών δηλώνει ζημιές επί 5 συναπτά έτη και ότι το 4 % πληρώνει το 50% των φόρων όλου του κλάδου. Πρόσθεσε επίσης ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει 1.160 φόρο ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας 857 ευρώ. «Εμείς τι πρέπει να κάνουμε, να παραμένουμε αδρανείς;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές συζητά η κυβέρνηση

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «πάντα ακούμε» αλλά πρόσθεσε ότι έγιναν ήδη σημαντικές αλλαγές για συγκεκριμένες κατηγορίες.

«Όταν είναι μαχητό το τεκμήριο σημαίνει ότι μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Λέμε ότι αν δηλώνεις εισόδημα κατώτερο από τον εργαζόμενό σου πολλές φορές, πρέπει να πας να το αποδείξεις» τόνισε, ενώ κλείνοντας είπε: «Κάναμε αλλαγές, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε περαιτέρω προτάσεις, αλλά δεν πρόκειται να ακούσουμε τις φωνές για τη διαιώνιση μιας άδικης πραγματικότητας».

Πηγή: Pagenews.gr