Χρήση μάσκας: Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα – Πώς θα γίνονται οι νυχτερινές μετακινήσεις

0
56

Από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου, όλα άλλαξαν στις περιοχές που στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας είναι «πορτοκαλί» ή «κόκκινες». Τα μέτρα είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάγγελμά του την Πέμπτη και χθες εξειδικεύτηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Από σήμερα, λοιπόν, στις περιοχές που είναι στο «3» και στο «4» στον Χάρτη, θα έχουμε μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας ανάμεσα στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα και στις 5 το πρωί. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε ακόμα στις εξαιρέσεις που θα ισχύουν.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χθες εξήγησε ότι: «Εχθές, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο επιπρόσθετα μέτρα στη μάχη για τον περιορισμό της πανδημίας τα οποία ισχύουν από αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 6 το πρωί. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, που θα ισχύσει από το Σάββατο προς την Κυριακή και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα συναγερμού 3 και 4, δηλαδή περιοχές στο πορτοκαλί-Αυξημένης Επιτήρησης και στο κόκκινο-Αυξημένου Κινδύνου.

Σε σχέση με τα νέα αυτά θα μέτρα θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

Όσον αφορά στη μετακίνηση των εργαζομένων κατά την διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης μετακίνησης 12:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες σε επίπεδο 3 και 4 πορτοκαλί και κόκκινες ισχύουν τα ακόλουθα:

• Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Δηλαδή, με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και τη βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

• Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους υποχρεωτικά, ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή.

Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν τη μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

• Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων/φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνηση τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το TAXISNET.

• Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση, με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

– Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ισχύει για το επίπεδο 3 και 4, δηλαδή τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά την διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Του μέτρου εξαιρούνται επίσης, οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή μαζί με μέλη της οικογενείας τους, Α΄ βαθμού, που και αυτά εξαιρούνται από την χρήση μάσκας.

– Στα δε σχολεία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν ενταχθεί στο 3ο, δηλαδή, πορτοκαλί, και 4ο, δηλαδή κόκκινο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι στην Φυσικά Αγωγή, δηλαδή στην Γυμναστική, εξακολουθεί να μην προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

– Όσον αφορά στο θέμα της ζωντανής μουσικής, υπενθυμίζουμε ότι στο επίπεδο 3, πορτοκαλί, στα καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν άδεια μουσικών οργάνων, απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το όποιο μουσικό σχήμα δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία άτομα.

Την ίδια στιγμή που η πληρότητα είναι αυστηρά στο 50% του πιθανού αριθμού πελατών της αδείας και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους.

– Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας και τους περιορισμούς της σχετικής ΚΥΑ.

– Στην εστίαση, ταβέρνες και εστιατόρια, επιτρέπεται η ζωντανή μουσική ως τρία άτομα, χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και με 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

– Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, όπως και οι καταθέσεις στεφάνων σε όλη την χώρα, θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Παράλληλα, κάνουμε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων σε περίπτωση μετακίνησης τους για το επόμενο πενθήμερο και ιδιαίτερα στις γύρω περιοχές, όπως για παράδειγμα η Χαλκιδική.

Η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να σημαίνει μεταφορά του υπάρχοντος ιικού φορτίου σε όμορες περιοχές, με συνεπακόλουθο τη διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας για τις περιοχές αυτές.

Ισχυρή σύσταση επίσης απευθύνουμε και σε όλους όσοι μετακινούνται από τους Νομούς τους σε όμορους Νομούς για λόγους διασκέδασης, καθώς η μη τήρηση των μέτρων θα επιβαρύνει επιδημιολογικά και τις περιοχές κατεύθυνσης και υποδοχής τους, γεγονός που συνεπακόλουθα θα αποτυπωθεί και θα έχει συνέπειες στο χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να αναφερθώ στα νέα δεδομένα του χάρτη. Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου αξιολογήθηκε η επιδημιολογική εικόνα όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας μας και επικαιροποιήθηκε το επίπεδο συναγερμού σε κάθε μία από αυτές από την αρμόδια Επιτροπή Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας.

Έτσι, όπως γνωρίζετε, από σήμερα το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ανέβηκε στο επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου, ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών ανέβηκαν και πέρασαν στο επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης.

Το επίπεδο συναγερμού επίσης αυξάνεται από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας. Δηλαδή, οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες. Στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες».

Δείτε εδώ το έντυπο για την κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες. Μεταξύ των στοιχείων που περιλαμβάνει το έντυπο βεβαίωσης, είναι:

  • Στοιχεία ταυτότητας υπαλλήλου
  • Διεύθυνση κατοικίας
  • Τόπος εργασίας
  • Ωράριο εργασίας (προσέλευσης, προβλεπόμενης αποχώρησης, υπερωρίας και εκτάκτων μετακινήσεων
  • Χρονικό διάστημα ισχύος της βεβαίωσης

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr