Χρήστος Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση παίρνει φορολογικά βάρη από τις επιχειρήσεις

0
33

Λιγότεροι κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (στα 1,5-1,6 δισ., έναντι 3,5 δισ. πέρυσι) είναι οι φόροι που καλούνται να καταβάλουν φέτος οι ελληνικές επιχειρήσεις, χάρη στο όφελος που προκύπτει από μέτρα όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και της προκαταβολής φόρου, επισήμανε στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός τόνισε ότι ενδεικτικά, στην Κεντρική Μακεδονία, στο πεδίο της ρευστότητας, από το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού, για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, έχουν επωφεληθεί 85.252 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, από τις οποίες οι 49.054 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν λάβει 315,8 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων, περίπου, τα 240 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στους δύο κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

  • Επιπλέον, όσον αφορά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, έχουν εγκριθεί 2.574 αιτήσεις, συνολικού ύψους 675,8 εκατ. ευρώ.
  • Μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκριθεί 1.635 αιτήσεις, ύψους 426 εκατ. ευρώ.
  • Συνολικά, από όλα τα ανωτέρω εργαλεία έχει ήδη χορηγηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία.
  • Όσον αφορά στο κομμάτι της απασχόλησης, 135.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 101.000 στη Θεσσαλονίκη, που τέθηκαν σε αναστολή, έλαβαν το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, 6.015 δικαιούχοι έλαβαν 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού, 8.926 εργαζόμενοι έλαβαν περίπου 6 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού. «Πλέον, η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η στροφή της οικονομίας προς ένα νέο, έξυπνο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο. Προς αυτή την κατεύθυνση καταρτίζεται ένα ολιστικό, αναλυτικό Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα συζητηθεί και θα συνδιαμορφωθεί με τους παραγωγικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία» υπογράμμισε.

Έχουμε δώσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει δώσει η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Μάλιστα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υπογράμμισε ότι η Αθήνα αναμένει τους πρώτους πόρους από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Ειδική αναφορά έκανε και στις συντάξεις, διαμηνύοντας ότι τα αναδρομικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων θα δοθούν εντός του 2020, το συντομότερο δυνατόν. Όσον αφορά την αγορά των ακινήτων, προανήγγειλε την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων σε συγκεκριμένους κλάδους για διάστημα ενός μήνα, ενώ επανέλαβε ότι τα κίνητα για τους ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν να ισχύουν για αντίστοιχο διάστημα. Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψεις περαιτέρω μέτρων, σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των πολιτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr