Χρήστος Σταϊκούρας οικονομία: Η Ελλάδα θα επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για το έλλειμμα το 2021

0
60

Μπορεί η χώρα να έχει περιέλθει σε νέο πακέτο στήριξης προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία από το κενό που προκάλεσε η πανδημία, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών και των στόχων που έχει θέσει το προσεχές διάστημα. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του αναμένεται το 2021 να θέσουν εκ νέου ζήτημα αναπροσαρμογής των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιθυμώντας την ελάφρυνση των δημοσιονομικών.

«Με δεδομένες τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020 και θα συζητήσουμε, στο πλαίσιο του Eurogroup, για τους αντίστοιχους στόχους μετά το 2021, λαμβάνοντας υπόψη, φυσικά και την ανταπόκριση στην κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός», τόνισε ο Έλληνας υπουργός στο αμερικανικό δίκτυο.

Όπως αναφέρει το CNBC το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, ενώ η πανδημία «πάγωσε» την οικονομία και μάλιστα σε μία στιγμή που είχε αρχίσει να ανακάμπτει σημαντικά και να αφήνει πίσω της την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.  Υπενθυμίζεται ότι βάσει των δεσμεύσεων η Ελλάδα οφείλει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, κάτι το οποίο σαφώς έχει δυσχεράνει λόγω της πρόσφατης κρίσης, ενώ περιορίζει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες της.

Παράλληλα τον Μάρτιο οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να «παγώσουν» τους δημοσιονομικούς κανόνες για τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τους παράσχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία. Όμως πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο και όχι για κάτι μόνιμο, αν και δεν έχει, ακόμη τουλάχιστον, προσδιοριστεί το ακριβές χρονικό διάστημα που θα ισχύσει.

Σαφώς, τονίζει το CNBC, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με δεδομένη και την πρόσφατη εκτίμηση της Κομισιόν ότι θα συρρικνωθεί φέτος σημαντικά, ενώ το χρέος θα φθάσει στο 196,4% του ΑΕΠ το 2020 και θα διαμορφωθεί στο 182,6% το 2021, από 176,6% που ήταν το 2019.  Επίσης ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι η έκταση της ύφεσης για το 2020 θα εξαρτηθεί από την πορεία του τουρισμού. «Το ποσοστό της οικονομικής υποχώρησης για το 2020 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού», δήλωσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr