Χρήστος Σταϊκούρας: «Θέλουμε η χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες και παροδικές μειώσεις»

0
131

«Η κυβέρνηση έχει τους πόρους για να αυξήσει το συνολικό πακέτο των 24 δις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού» τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο «ΘΕΜΑFM» ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να κινηθεί τρεις άξονες ενώ σημείωσε σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ πως «θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων, αλλά όχι με την έννοια των εξαγγελιών, αλλά με την έννοια των υλοποιήσεων».

«Ίσως είναι η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία. Εμείς ως χώρα έχουμε επιλέξει να κινηθούμε σε τρεις άξονες» τόνισε και εξήγησε ποιοι είναι αυτοί:

  • Τις μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα. Μέχρι την αρχή της κρίσης υλοποιήσαμε ότι είχαμε υποσχεθεί σε μόνιμες μειώσεις φόρων. Μέσα στην υγειονομική κρίση κάναμε μια σειρά παροδικών μειώσεων φόρων σε καφέ, μεταφορές, προκαταβολή φόρου. Στη Θεσσαλονίκη, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες και παροδικές μειώσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης
  • Η πολιτεία πρέπει να έχει πόρους για να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, άρα αύξηση δαπανών
  • Τους πόρους για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συμπλήρωσε ότι «αυτήν την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε και προκειμένου να λυθεί όσο γίνεται καλύτερα, ενισχύουμε το οπλοστάσιο με πόρους, όπως έγινε με την έκδοση του ομολόγου χθες». Επεσήμανε, παράλληλα, πως η κυβέρνηση έχει τους πόρους για να αυξήσει το συνολικό πακέτο των 24 δις ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω πανδημίας. «Εμείς έχουμε χτίσει τα εφόδια και τα πολεμοφόδια, έτσι ώστε και να επεκτείνουμε ή να βελτιώσουμε τα μέτρα και να υλοποιήσουμε την απόφαση για τις συντάξεις φέτος και ταμειακά και δημοσιονομικά», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και με τις πολύ υψηλές αβεβαιότητες, δεν έχουμε λόγους να αλλάξουμε την εκτίμηση που είχαμε κάνει στα τέλη Απριλίου. Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει αναθεώρηση από το 7,9%, που είπε ο πρωθυπουργός».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα εκταμιευθούν τα πρώτα κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το οποίο εγκρίθηκε για 15 κράτη- μέλη, με το ποσό για τη χώρα να είναι 2,7 δις ευρώ. Ενώ, για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε πως «η κυβέρνηση λειτουργεί μεθοδικά για να υποβάλει το πρόγραμμα τον Οκτώβριο, με έγκριση τον Ιανουάριο, για να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων μέσα στο α’ εξάμηνο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr