COVID-19: Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

0
155

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19 που κατέγραψε χθες κορύφωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

“Πρέπει να καθορίσουμε ποιά μέτρα θα είναι υποχρεωτικά” για να “μην αφήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτιναχθεί”, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λισαβόνα.

“Δεν προβλέπουμε δραστικά μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν κατά το παρελθόν γιατί οι πολίτες είναι περισσότερο προστατευμένοι”, κυρίως χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εκτίμησε ότι είναι αναπόφευκτη η επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Το μέτρο αυτό, που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, ήρθη στις 13 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται σε περίπτωση συνάθροισης ή όταν είναι αδύνατο να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η Πορτογαλία κατέγραψε χθες νέα κορύφωση με 2.527 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και ξεπέρασε το όριο των 500 νοσηλειών, αριθμοί ρεκόρ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η χώρα μπορεί να επαναφέρει ορισμένα μέτρα, κυρίως ενόψει των εορτών στο τέλος της χρονιάς.

“Πρέπει να δράσουμε από τώρα. Όσο πιο αργά δράσουμε, τόσο περισσότεροι θα είναι οι κίνδυνοι”, προειδοποίησε αποκλείοντας την πιθανότητα επιβολής εκ νέου κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία ίσχυε επί σχεδόν έξι μήνες μεταξύ Νοεμβρίου και περασμένου Απριλίου.

Αυτό το έκτακτο καθεστώς είχε επιτρέψει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό ορισμένων ελευθεριών, όπως η καραντίνα που επιβλήθηκε στην αρχή της χρονιάς όταν η χώρα συγκαταλεγόταν στις πλέον πληγείσες από την πανδημία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει αποφάσεις μετά τη διαβούλευσή της με ειδικούς επιστήμονες κατά τη συνεδρίαση που θα έχει την Παρασκευή.

Οι αρχές συνεχίζουν να καλούν τους άνω των 65 ετών να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Λίγο πάνω από το 86% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Με 10 εκατομμύρια κατοίκους, η Πορτογαλία έχει καταγράψει περισσότερο από 1,1 εκατομμύριο κρούσματα και 18.283 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

ΗΠΑ

To 80% των Αμερικανών ηλικίας 12 ετών και άνω έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση της πανδημίας Τζεφ Ζίεντς, τονίζοντας ένα πολλά υποσχόμενο ορόσημο στις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζίεντς είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος της ημέρας 2,6 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-11 ετών θα έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση ικανότητας παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 και να καταστήσουν διαθέσιμες επιπλέον ένα δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως.

Ακτιβιστές πιέζουν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει την προσφορά των εμβολίων σε φτωχότερες χώρες.

Ο Ζίεντς τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφέρει σε αυτούς που παρασκευάζουν τα εμβόλια mRNA ουσιαστική βοήθεια για την επέκταση υποδομής και χωρητικότητας, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, προσωπικού και εκπαίδευσης.

Οι Pfizer/BioNTech και η Moderna είναι οι μόνοι παραγωγοί εμβολίων mRNA, αν και ο Ζίεντς είπε ότι θα συμπεριληφθούν και οι υπεργολάβοι αυτών των εταιρειών.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022, διευκρίνισε.

Η επένδυση στην παραγωγή εμβολίων είναι κομμάτι μιας συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση των αναγκών εμβολιασμών σε σπίτια και σε όλο τον κόσμο και για την προετοιμασία απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες, τόνισε. Τα χρήματα θα αντληθούν από κεφάλαια από το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης που υπέγραψε ο Μπάιντεν τον Μάρτιο μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους.

Βραχυπρόθεσμα, το πρόγραμμα θα διαθέσει σημαντική ποσότητα δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 σε τιμή κόστους για παγκόσμια χρήση. Μακροπρόθεσμα, θα συνδράμει στη δημιουργία βιώσιμης εγχώριας παραγωγικής ικανότητας για την ταχεία παραγωγή εμβολίων για μελλοντικές απειλητικές ασθένειες, κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Τουρκία

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 23.867 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 358.784 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.480.986.

Οι θάνατοι άλλων 229 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 74.202 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 55,93 εκατομμύρια πολίτες – επί συνόλου 84 εκατ. κατοίκων –, δεύτερη κάπου 49,84 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 118,88 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, πάντα κατά το υπουργείο Υγείας.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.919 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 470 ασθενείς με την COVID-19.

Με 464.623 θανάτους επί συνόλου 34.478.517 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα.

Κορωνοϊός

Αργεντινή

Όλοι οι κάτοικοι της Αργεντινής πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον της COVID-19 όταν έρθει την επόμενη χρονιά το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο, τόνισε χθες Τετάρτη η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι.

Μέχρι προχθές Τρίτη, «το 80% των ανθρώπων στην Αργεντινή είχε λάβει τουλάχιστον μια δόση» εμβολίου για την COVID-19, ενώ το 60%, δηλαδή περίπου 27,5 εκατ., «είχαν εμβολιαστεί πλήρως», διευκρίνισε η κυρία Βιτσότι, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TELAM.

«Η ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος του εμβολιασμού και η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι στο βόρειο ημισφαίριο βλέπουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων», επέμεινε η υπουργός Υγείας, αναφερόμενη κυρίως στην έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη και σε τμήματα των ΗΠΑ.

«Γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε καλά ενόψει του φθινοπώρου, όλος ο πληθυσμός πρέπει να έχει εμβολιαστεί πλήρως και να έχει λάβει ενισχυτικές δόσεις», τόνισε η Κάρλα Βιτσότι, διαβεβαιώνοντας πως «τα καλά νέα είναι πως έχουμε αποθέματα».

Η περίοδος του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά στα μέσα του Ιουνίου του 2022.

Αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτεια της Αργεντινής η πανδημία του νέου κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 116.313 νεκρούς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 επί συνόλου 5.310.334 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 332 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 836 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 291.573 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.851.079, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του αναγνωρίζουν πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 3.292 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός μέσα σε ένα 24ωρο από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης η χώρα να «ζήσει με τον ιό». Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν 29 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 3.187 νεκρούς επί συνόλου 406.065 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας παραμένει στο 0,78%.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 506 ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (–16 σε 24 ώρες). Είχε φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ την προηγουμένη. Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν πως μπορούν να χειριστούν γύρω στους 500 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 80,9% στη Σεούλ και στο 63,8% σε εθνική κλίμακα.

Αφότου άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 42,11 εκατ. πολίτες (το 82% του πληθυσμού), εκ των οποίων 40,31 εκατ. (το 78,5%) έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA). Μεταξύ των ενηλίκων, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πλέον φθάνει το 90%.

Βιετνάμ

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.849 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο να φθάνει τις 1.055.246.

Οι θάνατοι 67 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Ασίας στους 23.337 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, 9.839 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και 10 εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μέχρι χθες είχαν χορηγηθεί στη χώρα των 98 εκατομμυρίων κατοίκων πάνω από 102 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο. Κάπου 36,8 εκατ. πολίτες έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους (κάπου 1.050.000 περιπτώσεις), οι μολύνσεις στο Βιετνάμ επιβεβαιώθηκαν μετά τα τέλη του Απριλίου, όταν εκδηλώθηκε το τρέχον κύμα της πανδημίας, που αποδίδεται κυρίως στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα. Ως τον Μάρτιο, δεν είχαν διαγνωστεί παρά λίγες περισσότερες από 2.500 μολύνσεις από τον ιό και οι θάνατοι δεν ήταν παρά μόλις 35.

Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 67 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 6.288 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην ασιατική χώρα 33 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 29.837 νεκρούς επί συνόλου 2.563.153 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν στα 66.793. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Μαλαισίας νοσηλεύονται 536 ασθενείς με την COVID-19, 251 διασωληνωμένοι.

Ως χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 το 76,3% του πληθυσμού, ενώ το 78,5% έχει λάβει πρώτη δόση, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: Pagenews.gr