Creta Farms: Εν αρχή ην το λάδι – Έτοιμη για την ολική επαναφορά

0
55

Creta Farms: Αυτή τη στιγμή την Διοίκηση της άλλοτε κραταιάς αλλαντοβιομηχανίας έχει στα χέρια της η προσωρινή διοίκηση που έχει οριστεί από τις Τράπεζες, ενώ ο επικείμενος ιδιοκτήτης της κ.Δημήτρης Βιντζηλαίος έχει βάλει ως στόχο να βάλει ξανά όλα τα προϊόντα της creta farms στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αλλά ας δούμε την ιστορία της εταιρείας μέχρι και τις αρχές Μαϊου του 2019 όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής με βάση τα όσα επίμαχα καταγράφονταν στον ισολογισμό της εταιρείας για το 2018.

Η ιστορία της Creta Farms

Το 1970, η οικογένεια Δομαζάκη ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη μονάδα χοιρινού κρέατος. Στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στη θέση Λατζιμάς της πρώην κοινότητας Πρίνου του Δήμου Αρκαδίου, ο Στυλιανός Δομαζάκης ξεκινούσε την ιστορία. Μετά από εννιά χρόνια, το 1979, ενοποιήθηκαν οι ατομικές επιχειρήσεις της οικογένειας Δομαζάκη κάτω από μία, συστήνοντας έτσι την Ανώνυμη Εταιρεία «Ζωή Εμμ. Δομαζάκη Α.Β.Ε.Ε.» Αφουγκραζόμενοι την αγορά και το μέλλον, δίπλα στη μονάδα χοιρινού κρέατος, δημιούργησαν  το 1987 και τμήμα παραγωγής αλλαντικών.

Το 1990 αναλαμβάνουν τη διοίκηση οι αδελφοί Δομαζάκη και ταυτόχρονα επεκτείνεται η μονάδα στη θέση Λατζιμάς, στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Από το 1993 έως το 2000, η εταιρεία εξελίχθηκε και επεκτάθηκε. Οι εγκαταστάσεις στη θέση Λατζιμάς στο Ρέθυμνο της Κρήτης διπλασιάστηκαν και δημιουργήθηκαν 5 υποκαταστήματα σε πόλεις ανά την Ελλάδα: Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Η συνεχής βελτίωση έφερε την ανάγκη για επέκταση-επένδυση συνολικού ύψους 26 εκ. Ευρώ. Έτσι, το 2002, πραγματοποιήθηκε αγορά και δημιουργία εγκαταστάσεων 14,5 στρεμμάτων στο Κρυονέρι Αττικής, μαζί με αγορά εξοπλισμού της «ΚΑΡΝΑ Α.Β.Ε.Ε.».

Το 2004 συστάθηκε  στην Κύπρο τη θυγατρική εταιρεία, με την επωνυμία «CRETA FARM (CYPRUS) LTD». Αμέσως μετά, το 2012, λανσαρίστηκε η “Εν Ελλάδι Μεσογειακή” και μετεξελίχθηκε σε εταιρεία τροφίμων. Το προϊόν ξεκίνησε να εξάγεται στην Αυστραλία και στην Creta Farms ξεκίνησαν να στοχεύουν πιο συγκεκριμένα σε μια νέα μεγάλη αγορά με απεριόριστες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η συνταγή Εν Ελλάδι είναι μοναδική στον κόσμο (πατέντα κατοχυρωμένη σε παγκόσμια κλίμακα), γιατί παράγει αλλαντικά και κρέας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πάντοτε στην φυσική του μορφή. Τα ζώα εκτρέφονται με ελαιόλαδο και το κρέας γίνεται ακόμα πιο ζουμερό και τρυφερό, βελτιώνοντας το προφίλ των λιπαρών.

Κρητικά superfoods με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση θωρακίζουν τον οργανισμό του ζώου, ενώ τα αρωματικά βότανα κάνουν το κρέας να μυρίζει μοναδικά. Η ειδική διατροφή, που παράγεται στην ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής ζωοτροφών της Creta Farms, σε συνδυασμό με άριστες συνθήκες εκτροφής (κλασική μουσική, ιδανική θερμοκρασία) χαλαρώνουν το ζώο και δημιουργούν το πιο ευκολοχώνευτο και γευστικό κρέας.

Τα προβλήματα και το σχέδιο ολικής επαναφοράς

Τον περασμένο Φεβρουάριο με ανακοίνωσή της η εταιρεία  γνωστοποίησε στο επενδυτικό κοινό ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της και τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, την Εταιρεία με την επωνυμία «IMPALA HELLAS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» και το διακριτικό τίτλο «IMPALA HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», θυγατρική επιχείρηση της «BELLA BULGARIA S.A.» και επετεύχθη Συμφωνία Εξυγίανσης της Εταιρείας.

Ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο επικείμενος ιδιοκτήτης της αλλαντοβιομηχανίας κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος ανέφερε για το σχέδιο συγχώνευσης με την «Λακωνική Τροφίμων» αλλά και πως θα ήθελε μια συγχώνευση με την αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ. Όσον αφορά τις μονάδες παραγωγής ο κ. Βιντζηλαίος θα πει: «Στη μονάδα της Creta Farms στο Κρυονέρι από πέρυσι το καλοκαίρι που σταμάτησε η παραγωγή των προϊόντων ψητοπωλείου δεν υπάρχει παραγωγή.

Εάν αποδειχθεί το κομμάτι αυτό κερδοφόρο, ίσως επανέλθει η παραγωγή και στο Κρυονέρι, μετά βεβαίως την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Στο Ρέθυμνο γίνεται παραγωγή και συσκευασία. Εάν στρατηγικά αποφασισθεί, όλη η διαδικασία της συσκευασίας να γίνεται στο Ρέθυμνο, θα το δούμε μελλοντικά. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια σχετική εισήγηση.

Οι εγκαταστάσεις logistics της «Λακωνικής» στο Περιστέρι θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της Creta Farms στο Κρυονέρι. Το κτίριο στο Περιστέρι είτε θα πωληθεί είτε θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό. Στο εργοστάσιο της «Λακωνικής» στη Σπάρτη θα γίνεται η παραγωγή μόνο κάποιων κωδικών παραδοσιακών προϊόντων και πλέον όλα τα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης θα παράγονται στο εργοστάσιο της Creta Farms στο Ρέθυμνο.

Για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής η μονάδα στο Ρέθυμνο, θα μεταφέρουμε εκεί μέρος του εξοπλισμού που έχουμε στη Σπάρτη. Επίσης, θα μεταφερθεί εξοπλισμός και από τη Βουλγαρία, που θα αντικαταστήσει παλαιά μηχανήματα της μονάδας του Ρεθύμνου».

Πηγή: Pagenews.gr