ΔΕΗ: Τα Οφέλη Από την Εξαγορά των Assets της Enel στη Ρουμανία

0
41

ΔΕΗ και Enel, όπως ανακοινώθηκε προχθές το βράδυ, βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων του ιταλικού ενεργειακού ομίλου στη Ρουμανία.

Οι κερδισμένοι

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και αναλυτές, αν επιτευχθεί συμφωνία τότε αυτό σημαίνει πως οι μέτοχοι της ΔΕΗ, το ελληνικό δημόσιο και συνολικά η χώρα θα βγουν κερδισμένοι στα εξής:

1.    Ισχυρή γεωστρατηγική παρουσία της Ελλάδας σε μία χώρα των Βαλκανίων που γειτνιάζει με την Κεντρική Ευρώπη. Η είσοδος της ΔΕΗ εξυπηρετεί και τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής οικονομίας.

2.    Μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους της ελληνικής εταιρείας καθώς περιέρχονται στην ιδιοκτησία της (η ΔΕΗ αν ολοκληρωθεί η εξαγορά αποκτά και το μάνατζμεντ των εταιρειών) περιουσιακά στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις υπολογίζονται σε περίπου 1,2 με 1,3 διs. ευρώ.

3.    Δυναμική τοποθέτηση της ΔΕΗ αλλά και της χώρας στον λεγόμενο Νότιο ενεργειακό Διάδρομο. Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας των ευρωπαϊκών κρατών είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους. Όπως και οι αγωγοί φυσικού αερίου. Η μεταφορά ποσοτήτων ενέργειας είτε σε ηλεκτρικό ρεύμα είτε σε φυσικό αέριο από πηγές μέσω της χώρας μας προς τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης είναι κρίσιμης σημασίας για την απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο.

4.    Η ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία έχει μεγάλες προοπτικές. Η ΔΕΗ αποκτά έτοιμα έργα ισχύος σχεδόν 600 Μεγαβάτ με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ένα ανταγωνιστικότερο καλάθι τιμών ρεύματος για τους πελάτες της είτε στη Ρουμανία είτε στην Ελλάδα.

Οι εταιρείες

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει τα πλειοψηφικά ποσοστά του δημοσίου της Ρουμανίας σε εταιρείες της Enel. Πρόκειται για τις τρεις εταιρείες δικτύου διανομής μήκους 130.000 χλμ:

1.    E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,

2.    E- Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας

3.    E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και η εξαγορά των δύο κορυφαίων παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου που είναι η Enel Energie και Enel Muntenia. Όπως επίσης και η Enel X η οποία παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, έξυπνων μετρητών και ενεργειακής απόδοσης.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και η απόκτηση των 13 σε λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 534 MW, που ανήκουν στην Enel Green Power.

Πηγή: ot.gr

Πηγή: Pagenews.gr