Δεκαετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

0
139

Δεκαετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο. Αυτό αποτελεί και την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με πρωταρχικό στόχο να αντλήσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο. Αυτό αποτελεί και την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με πρωταρχικό στόχο να αντλήσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap (44 μ.β), δηλαδή στο 1,89%.

Δεκαετές ομόλογο: Ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει  στην έκδοση νέων ομολόγων

Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μέχρι να λήξει δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της «πανδημίας» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεκαετές ομόλογο: Στο 1,65% αυξήθηκε η απόδοσή τους λίγο πριν την έξοδο στις αγορές

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν, εν όψει της έκδοσης, κατά 4 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 1,65%. Σε ένα μήνα, από τότε δηλαδή που ανακοινώθηκε η μείωση του QE από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μ.β.), ενώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν έχουν αυξηθεί περίπου μία ποσοστιαία μονάδα (100 μ.β.).

Τα ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες μεταβολές σήμερα, αλλά η ανοδική τάση που ακολουθούν τον τελευταίο μήνα, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, είναι ξεκάθαρη. Νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου ανακοίνωσε χθες ο ΟΔΔΗΧ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου (Treasury) αυξήθηκε σήμερα 5 μονάδες βάσης, πάνω από το 1,83%, στο υψηλότερο επίπεδο διετίας, ενώ από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί περισσότερο από 30 μονάδες βάσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr