Δεκέμβριος πληρωμές: Αυτά είναι τα φορο-δώρα για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων

0
12

Δεκέμβριος χωρίς δώρα δεν γίνεται, ακόμη και εν μέσω κορωνοϊού. Για φέτος το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει μια σειρά πληρωμών προς τους φορολογούμενους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Οι πληρωμές αυτές προβλέπεται να γίνουν ταυτόχρονα με την μερική άρση του lockdown τον Δεκέμβριο, προκειμένου να διοχετευτεί καυτό χρήμα στην αγορά και να κλείσουν μερικές πληγές που άνοιξαν από το δεύτερο lockdown.

Ειδικότερα, οι πληρωμές που προγραμματίζεται να γίνουν εντός του Δεκεμβρίου έχουν ως εξής:

  • Tις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το «κούρεμα» ενοικίων που υπέστησαν τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς που ισχύει από τον Νοέμβριο και μετά το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης για τους πληττόμενες επιχειρήσεις και την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μειώνεται κατά 40%. Οι εκμισθωτές λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος το 50% του μισθώματος που δεν εισέπραξαν. Η πληρωμή της αποζημίωσης θα γίνει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη αφού προηγηθεί ειδική δήλωση του ιδιοκτήτη στο taxisnet. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης εισπράττει ενοίκιο επαγγελματικής στέγης από επιχείρηση εστίασης ύψους 1.000 ευρώ. Για τον Νοέμβριο η επιχείρηση καταβάλλει το 60%, δηλαδή 600 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου χάνει 400 ευρώ. Για αυτήν την απώλεια θα αποζημιωθεί από το κράτος με 200 ευρώ που θα κατατεθούν τον Δεκέμβριο στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στο taxisnet. Η εφαρμογή στο taxisnet για τη δήλωση της απώλειας των μισθωμάτων αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες ενώ έως και τις 15 Δεκεμβρίου οι εκμισθωτές θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών που έχουν κάνει.

  • Tις αποζημιώσεις για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι πληρωμές στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο καταβλήθηκαν ήδη.
  • H επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Ο πέμπτης κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφορά στη μείωση τζίρου των επιχειρήσεων τον Νοέμβριο και οι σχετικές πληρωμές σχεδιάζεται να γίνουν εντός του Δεκεμβρίου για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν ως επιστρεπτέα προκαταβολή το σύνολο της μείωσης του τζίρου τους σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 50% δεν πρόκειται να τους ζητηθεί να το επιστρέψουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το ενδεχόμενο να συγχωνεύσει τον πέμπτο με τον έκτο κύκλο της επιτρεπτέας προκαταβολής και να καταβληθούν τα σχετικά ποσά τον Ιανουάριο.
  • H καταβολή του δώρου από το δημόσιο στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη σύμβαση εργασίας εργαζομένων τους. Σημειώνεται ό,τι το δημόσιο θα συμμετάσχει στη δαπάνη επιδόματος εορτών των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Το σχετικό ποσό θα δοθεί στις επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα καταβάλουν το δώρο στους εργαζομένους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr