Δεν θέλουν τη Σερβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

0
53

O αριθμός των Σέρβων πολιτών, που θα καταψήφιζαν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα, είναι μεγαλύτερος από εκείνους που ήταν υπέρ

O αριθμός των Σέρβων πολιτών, που θα καταψήφιζαν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα, είναι μεγαλύτερος από εκείνους που ήταν υπέρ, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ipsos.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euronews Serbia, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ευθυγραμμίζονται με τη διάθεση που επικρατεί στο κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

«Πιστεύω ότι η Σερβία έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία μας και ότι πρέπει να αγωνιστούμε για την αξιοπρεπή πορεία μας στην Ευρώπη. Πρέπει να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας στη λήψη αποφάσεων, τουλάχιστον μέχρι να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Βούτσιτς.
Vucic says hopes Serbia will have lowest price for Russian gas - Business & Economy - TASS

Η δημοσιοποίηση της έρευνας συμπίπτει με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσα από την οποία εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η Σερβία δεν συμμορφώθηκε με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και μετά από μια σειρά εκθέσεων που διαπιστώνουν ότι οι σερβικές αρχές δεν προωθούν αρκετά τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Η γνώμη μου είναι πως η έρευνα αυτή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με αυτήν την αφήγηση, έγινε για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της πιθανής απόφασης της σερβικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να αποδεχτεί όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία», σχολίασε ο αναλυτής Νεμάνια Τοντόροβιτς Στίπλιγια.

Δημοσκόποι και αναλυτές εκτιμούν ότι η μειωμένη στήριξη στην ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει το δίλημμα στην σερβική εξωτερική πολιτική και θα επηρεάσει τον προσανατολισμό της μελλοντικής σερβικής κυβέρνησης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr