Δένδιας Τουρκία: Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο των συναντήσεων

0
39

Τόσο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και η τουρκική προκλητικότητα γενικά είναι το «καυτό», και σχεδόν μόνιμο, θέμα συζήτησης μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με ισχυρά πολιτικά πρόσωπα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Δένδιας πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις. Από τη μια, βρέθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter. Παράλληλα, συνάντηση και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ πραγματοποίησε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στην παραβατικότητα της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε πως χάρηκε που είδε τον κ. Δένδια πριν από το ταξίδι του στα Ηνωμένα Έθνη αύριο. «Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να βρει διπλωματικές λύσεις για τις εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο χθες, είναι ανώφελο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Πάιατ σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να αναφέρουμε επίσης, πως τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, είχε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους εξάλλου, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. «Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου», είχε τονίσει πριν από μερικές ημέρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στη Real News, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η «η Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία».

Όπως άλλωστε τόνισε ο κος Δένδιας, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της, καθώς μέσω ειλικρινούς διαλόγου φθάσαμε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ «μέσω διαλόγου, που θα ξεκινήσει σύντομα, θα φθάσουμε σε συμφωνία με την Αλβανία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr