Διάλογος Μπορέλ Καρενμπάουερ: Ανοιχτό μικρόφωνο αποκάλυψε τη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά

0
34

Ερωτηθείσα την Παρασκευή από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ, η οποία προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε:

«Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπορέλ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι» και ότι «αισθάνονται ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμεινε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, της οποίας θα προεδρεύει ο Μπορέλ. Αυτές συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν να αλλάξουν την πορεία δράσης της Τουρκίας καθώς επίσης και άλλα πολιτικά και διπλωματικά «καρότα και μαστίγια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κράτος – μέλος πρότεινε την ανάκληση του καθεστώτος χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. για την Τουρκία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ένας ανώτατος αξιωματούχους της Ε.Ε. δήλωσε ότι σύμφωνα με τον Μπορέλ «αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένα σοβαρό ρίσκο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κύρια ανησυχία του είναι να προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση».

Δείτε τον αποκαλυπτικό διάλογο που έγινε πρώτο θέμα και στα τουρκικά media:

Ο Τραμπ επικοινώνησε το βράδυ της Τετάρτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε απόψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Trump για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία που έγινε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr