Διάγγελμα Μητσοτάκη: Λίγες ώρες μακριά από την ανακοίνωση του σχεδίου για οικονομία, εργασία, τουρισμό

0
66

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Λίγες ώρες μόνο μένουν για το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναμένεται να συμβεί σήμερα Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τον τομέα του τουρισμού, ευελπιστώντας σε ελκυστικά πακέτα από μεγάλους τουριστικούς πράκτορες που θα ενεργοποιηθούν μόλις αρχίσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από την ΕΕ, την ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ μπορεί και από τα μέσα Ιουνίου και το αργότερο την 1η Ιουλίου.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο θα συμβάλει στην αναχαίτιση της ύφεσης που θα υπάρξει μέσα στο 2020 και  θα θέσει τις βάσεις για μια μεγάλη ανάκαμψη το 2021. Παράλληλα, αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, τον λόγο θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα. Με βάση τις πληροφορίες – με επιφύλαξη-  που διαρρέουν από το οικονομικό επιτελείο, οι άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:

  • Μείωση της φορολογίας, όπως η υποχώρηση του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν και να προσελκυσθούν περισσότεροι επισκέπτες και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό.
  • Στήριξη της εργασίας για να μην υπάρξουν απολύσεις μέσω προγραμμάτων επιδότησης μέρους της μισθοδοσίας όσων από τους εργαζομένους δεν θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του μειωμένου τζίρου και να αποφευχθούν «λουκέτα».

Επιπλέον η κυβέρνηση θα εξαγγείλει και νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής άνω του 1 δισεκατομμύριο ευρώ αλλά και μέτρα στήριξης των δανειοληπτών. Ταυτόχρονα, η εφημερίδα «Καθημερινή» οι ταξιδιώτες δεν θα κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό αλλά το αεροπορικό ταξίδι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Την τήρηση φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια
  • Την χρήση μάσκας στα αεροπλάνα
  • Και στην συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι
  • Και τα ελληνικά ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σε τετραμερή τηλεδιάσκεψη για τον τουρισμό ο πρωθυπουργός

Ο τουρισμός για τη χώρα μας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και αυτό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα τηλεδιάσκεψης στην οποία θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται ουσιαστικά για τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας που ξεκίνησε χθες Τρίτη 19 Μαΐου 2020, με την συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διάσκεψη θα έχει ως κύρια αντικείμενα την ανταλλαγή εμπειριών από τη διαχείριση της πανδημίας και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα του τουρισμού.

Η χώρα μας εξάλλου αναμένει να επαναρχίσουν το συντομότερο οι επισκέψεις τουριστών από τις βαλκανικές χώρες που επισκέπτονται κάθε χρόνο κυρίως περιοχές της Βόειας Ελλάδας.

Παράλληλα, είναι σε ισχύ κοινή Διακήρυξη των Υπουργών Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας με βασικό μέλημα τις μετακινήσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. «Εμείς, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας.

Το σχέδιο για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό ανακοινώνει το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Δείτε το παρακάτω σχετικό βίντεο:

Πηγή: Pagenews.gr