Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα: «Οδηγούμαστε ολοταχώς στον γκρεμό»

0
70

Εκπρόσωποι από 189 χώρες βρίσκονται στη Βόννη για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε την Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Εκπρόσωποι από 189 χώρες βρίσκονται στη Βόννη για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε την Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας υποστήριξε πως η ανθρωπότητα κινείται προς τον γκρεμό.

Πιο αναλυτικά, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη αφορά τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις έξι μήνες πριν από την COP28 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ντουμπάι. Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι: μπορούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα;

Οι παρατηρητές κρίνουν τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα δύσκολες επειδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως οικοδεσπότες της επερχόμενης διάσκεψης για το κλίμα, δεν αναμένεται να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο και αέριο. Ο Μάρτιν Κάιζερ, επικεφαλής της Greenpeace, δήλωσε πως είναι προβληματικό μια χώρα εξαγωγής πετρελαίου να φιλοξενεί τη διάσκεψη.

Οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες θα αφορούν κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και συνεπώς την πρόοδο και τις αποτυχίες στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Σάιμον Στιλ, μιλώντας εχθές από τη Βόννη επισήμανε πως «για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αποτελεί θέμα επιβίωσης να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου». Ο στόχος αυτός όμως θεωρείται ολοένα και πιο μη ρεαλιστικός λόγω των έως σήμερα αποτυχημένων προσπαθειών περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας.

Στην ατζέντα της διάσκεψης διαρκείας περίπου δυο εβδομάδων βρίσκεται και το ζήτημα της πρώτης παγκόσμιας απογραφής όπου πρόκειται να καταμετρηθεί σε επίπεδο η πρόοδος προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Ο Σάιμον Στιλ δήλωσε πως «η παγκόσμια απογραφή είναι η ευκαιρία για μια γενιά να διορθώσει την πορεία της και να αναπτύξει έναν νέο δρόμο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με καινούργια δύναμη και προοπτική».

Η υφυπουργός της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα εξωτερικής κλιματικής πολιτικής Τζένιφερ Μόργκαν πήρε τον λόγο εχθές και ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί με την Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθεί ένας «ευρύς συνασπισμός για μια φιλόδοξη παγκόσμια κλιματική πολιτική». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε πως «δεν κάνουμε αρκετά ως παγκόσμια κοινότητα και κινούμαστε ολοταχώς προς τον γκρεμό», ενώ συνέχισε επισημαίνοντας πως «έχουμε τώρα επτά χρόνια ώστε να μειώσουμε στο μισό της παγκόσμιες εκπομπές αερίου και να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Εν όψει των διαπραγματεύσεων στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα της χρηματοδότηση της προστασίας του κλίματος και της ενεργειακής μετάβασης καθώς και οι αποζημιώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες για τις κλιματικές ζημιές. Οι φτωχότερες χώρες που απειλούνται ιδιαίτερα από την υπερθέρμανση του πλανήτη πρόκειται να λάβουν αποζημιώσεις για ζημιές και απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα μέσω ενός ταμείου που αποφασίστηκε στην τελευταία παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr