Διάσωση Lufthansa: Πακέτο 9 δις από τη γερμανική κυβέρνηση – Σύμφωνη και η Κομισιόν

0
59

Αισιοδοξία για τους εργαζόμενους της Lufthansa. Ο μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Γερμανίας και μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο συμφώνησε με το σχέδιο διάσωσης που πρότεινε η Γερμανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Χάιντς Χέρμαν Τίλε, αποδέχθηκε το κρατικό σχέδιο ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρίας που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης», δήλωσε ο Τίλε, που κατέχει ποσοστό 15,5% στη Lufthansa, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Η επικύρωσή του αποτελεί «ανάσα» για την εταιρεία καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ίσως ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο πακέτο, βάσει του οποίου το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20% στην εταιρία καθώς και θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο. Οι μέτοχοι αναμένεται να ψηφίσουν επί της διάσωσης της Lufthansa σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση αργότερα σήμερα. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσης την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 6 δις ευρώ της Lufthansa, που εντάσσεται στην ευρύτερη συμφωνία και υπόκειται σε μια σειρά από περιορισμούς, όπως απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά τα μερίσματα, την επαναγορά μετοχών και ορισμένες εξαγορές έως ότου αποπληρωθεί η κρατική βοήθεια.

Η στήριξη του Τίλε προσφέρει ανακούφιση στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που δεν θα άντεχε εύκολα την κατάρρευση μιας ακόμα γνωστής εταιρίας, ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη γερμανική εταιρία πληρωμών Wirecard. Η Lufthansa, που είναι η ναυαρχίδα των αεροπορικών εταιριών στη Γερμανία, απασχολεί περίπου 138.000 εργαζομένους και έχει στην ιδιοκτησία της εταιρίες όπως η Eurowings και η Austrian Airlines. Η εταιρεία κατέληξε επίσης σε συμφωνία περικοπής κόστους χθες τη νύχτα με συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ιπτάμενους φροντιστές στη Γερμανία, η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Έως και 22.000 θέσεις εργασίας μπορεί να κινδυνεύουν στην εταιρία.

Έγκριση από Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε το σχέδιο της Γερμανίας που προβλέπει την ανακεφαιολοποίηση της Lufthansa. Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο διάσωσης, που προβλέπει επίσης κρατικές εγγυήσεις για δάνειο, το οποίο το Βερολίνο προβλέπει να διαθέσει στην εταιρεία στο πλαίσιο ενός σχεδίου βοήθειας που ήδη εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωση. Αυτή η «σημαντική» βοήθεια «συνοδεύεται από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων τη διασφάλιση ότι το κράτος θα αποζημιωθεί επαρκώς, και επιπλέον μέτρα για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Ειδικότερα, η Lufthansa δεσμεύεται να καταστήσει διαθέσιμες χρονοθυρίδες… στα κομβικά αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου», όπου η εταιρία «έχει σημαντική δύναμη αγοράς», πρόσθεσε η ίδια. Αυτή η προϋπόθεση αναμένεται να προσφέρει «στους ανταγωνιστικούς αερομεταφορείς τη δυνατότητα να διεισδύσουν σε αυτές τις αγορές, διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές και αυξημένες επιλογές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr