Διεθνής Αμνηστία σε Γαλλία: «Σταματήστε τις πωλήσεις όπλων στον Λίβανο»

0
23

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Παρίσι να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στις λιβανέζικες αρχές, σημειώνοντας ότι δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και εκτοξευτήρες γαλλικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στην καταστολή διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια. «Η Γαλλία προμηθεύει εδώ και χρόνια στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας εξοπλισμό για την επιβολή της τάξης που κατόπιν αυτές χρησιμοποιούν για να διαπράξουν ή να διευκολύνουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

«Καλούμε τη Γαλλία να εξασφαλίσει ότι οι πωλήσεις θα ανασταλούν, ωσότου οι αρχές του Λιβάνου να παραδεχθούν ότι διαπράχθηκαν παραβιάσεις στο παρελθόν» και να δεσμευτούν ρητά ότι θα χρησιμοποιούν τέτοια όπλα χωρίς να παραβιάζουν «το διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Εμερίκ Ελουάν, στέλεχος του γαλλικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας δρουν σε κλίμα απόλυτης ατιμωρησίας».

«Χημικά προϊόντα, όπως δακρυγόνα, και βλήματα όπως πλαστικές σφαίρες, καθώς και οι αντίστοιχοι εκτοξευτήρες» είχαν χρησιμοποιηθεί το 2015 προκειμένου να κατασταλεί το κίνημα διαμαρτυρίας για την άνευ προηγουμένου κρίση των σκουπιδιών, όταν βουνά απορριμμάτων συσσωρεύονταν στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας, τονίζει η Αμνηστία.

Όπλα γαλλικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν επίσης επανειλημμένα όταν ξέσπασε, τον Οκτώβριο του 2019, το κίνημα διαμαρτυρίας άνευ προηγουμένου εναντίον μιας κυβέρνησης και μιας πολιτικής τάξης που οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις χαρακτήριζαν διεφθαρμένες και ανίκανες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία υπογραμμίζει ακόμη: «Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης χρησιμοποίησαν επίσης «εθωρακισμένα οχήματα γαλλικής κατασκευής».

Τα συμπεράσματα της Διεθνούς Αμνηστίας βασίζονται στην ανάλυση 100 και πλέον βίντεο των διαδηλώσεων, που τραβήχτηκαν στη Βηρυτό το 2015 και το 2019, μαρτυριών που συγκέντρωσε και ιατρικών φακέλων που μελέτησε.

Κατά τη ΜΚΟ, οι λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν τα όπλα αυτά με εντελώς αντισυμβατικό και παράνομο τρόπο, για παράδειγμα εκτοξεύοντας δακρυγόνα από πολύ κοντά, ακόμη και εξ επαφής, απευθείας πάνω στους διαδηλωτές, ή ρίχνοντας πλαστικές σφαίρες στον θώρακα διαδηλωτών, συχνά από μικρή απόσταση, μεταξύ του Οκτωβρίου του 2019 και του Αυγούστου του 2020. Αυτή η «υπέρμετρη χρήση βίας» είχε αποτέλεσμα να υποστούν πολλοί διαδηλωτές σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια, στο πρόσωπο, στον λαιμό, στο στήθος, στα άνω άκρα και στο στομάχι, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr