Δηλώνουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο οι Ρώσοι – Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις

0
37

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι σε κρίσιμο σημείο. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό έχει η πλευρά της Τουρκίας με τις έρευνες που πραγματοποιούν τα πλοία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην αντιπαράθεση έχουν μπει και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως ο βασικότερος σύμμαχος της χώρας μας. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ενισχύσει τον Ελληνικό στόλο.

Στο παιχνίδι μπαίνει και η Ρωσία που είναι γνωστός σύμμαχος της Τουρκίας. Το πρωί της Πέμπτης η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ειδοποιώντας για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά. Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν οι Ρώσοι θα κάνουν έρευνες μόνοι τους ή αν θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τουρκικά πολεμικά πλοία. Η συγκεκριμένη NAVTEX ενημερώνει ουσιαστικά τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis που πλέουν στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις των Ρώσων, όπως σημειώνεται και στη σχετική ενημέρωση.

Οι περιοχές των NAVTEX

Η πρώτη NAVTEX αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα. Η δεύτερη άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα ανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ενέργειες της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να προχζωρήσουν σε μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση είναι μια δήλωση της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι η μία από τις δύο περιοχές, αυτή δυτικά της Κύπρου, σχεδόν εφάπτεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragıp Soylu, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσίευσε τις περιοχές του χάρτη στις οποίες αναφέρονται οι τουρκικές NAVTEX.

Δείτε τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος δημοσιογράφος

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr