Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

0
61

Στο 36,4% καταγράφει η Μetron Analysis τη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά 8,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος έναντι του Αλέξη Τσίπρα στον ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό

Στο 36,4% καταγράφει η Μetron Analysis τη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά 8,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος έναντι του Αλέξη Τσίπρα στον ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 19 μονάδες διαφορά, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega. 

Παράλληλα, αυξήθηκε στο 50% το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες – μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Στράτος Φαναράς είπε στο κεντρικό δελτίο του ΜEGA ότι η σταδιακή στροφή των πολιτών προς την επιλογή της αυτοδυναμίας διευκολύνει την κεντρική επιδίωξη της  Νέας Δημοκρατίας, αφού τα υπόλοιπα κόμματα στον έναν ή τον άλλον βαθμό απευθύνονται στο 47% που θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας. 

Πάντως, από εκείνους που δήλωσαν υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 45,8% θέλει τη ΝΔ και μόλις το 12,8% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όσοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας στην πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και μόλις 10,9% στη ΝΔ.

Υψηλές συσπειρώσεις

Υψηλή είναι η συσπείρωση για τη ΝΔ, στο 72,9%, με τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 4,2%. Στο 69,5% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετακινείται προς τη ΝΔ ένα 5,5%. Στο 66,5% βρίσκεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παίρνει 4,3% από τη ΝΔ και 9,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Απόλυτη είναι η κυριαρχία της ΝΔ με 70%  στην λεγόμενη παράσταση νίκης – δηλαδή ποιο κόμμα εκτιμούν οι πολίτες ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 16%. Ιστορικά, δεν έχει υπάρξει περίπτωση ανατροπής με τόσο μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης. 

Ωστόσο, η Metron εμφανίζει και το «κόμμα Κασιδιάρη» να μπαίνει στη Βουλή – και μάλιστα με 3,5% – στην εκτίμηση ψήφου, πράγμα που αν τελικά συμβεί, τότε θα ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας, αφού η εταιρεία δίνει 3,5% στην εκτίμηση ψήφου και στο ΜεΡΑ25, μιλά δηλαδή για επτακομματική Βουλή στις κάλπες της απλής αναλογικής.  Για στροφή σε «αντισυστημικές» επιλογές από μερίδα πολιτών κάνουν λόγο οι αναλυτές της Μetron Analysis – σημειώνοντας ότι  τα στοιχεία ως προς την πολιτική εμπιστοσύνη των πολιτών είναι «δραματικά»:  Χαμηλή έχει το 42%, μέτρια το 40% και υψηλή μόλις το 18%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr