Δημοσκόπηση MRB: Καταγράφεται ανησυχία για «θερμό επεισόδιο» με Τουρκία

0
47

Μεγάλη ανησυχία εντοπίζεται στους πολίτες σε σχέση με το ότι είμαστε μπροστά σε ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία. Συγκεκριμένα στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείται ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες σε ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά». Η απάντηση αυτή δεν ξενίζει, καθώς εδώ και μήνες είμαστε σε φάση που υπάρχουν εμπρηστικές δηλώσεις που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πράξεις.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 62,1% εκφράζει την ανησυχία του για την οικονομία, καθώς απαντάει ότι ότι «το εισόδημα του νοικοκυριού έχει ήδη μειωθεί λόγω της πανδημίας» και «το εισόδημα του νοικοκυριού θα μειωθεί λόγω της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα».

Επίσης, το 75,3% εκφράζει φόβους για έξαρση του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, κυρίως ηλικιωμένοι. Στο μεταξύ στους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 54,6% απαντά «Πολύ άσχημα – Αρκετά άσχημα», ενώ το 13,8% απαντά «Πολύ καλά – Αρκετά καλά». Στο ερώτημα «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης ΝΔ;» το 47,5% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».

Ποια θεωρούνται τα σημαντικότερα προβλήματα

Σε σχέση με το κομμάτι που αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα οι ερωτηθέντες τονίζουν ότι αυτά είναι α) Ανεργία με 49,3%, β) Μεταναστευτικό / Προσφυγικό / Οικονομικοί μετανάστες με 39,5%, γ) Υγεία / Περίθαλψη με 32,8%, δ) Οικονομική ανάπτυξη με 30,2%, ε) πανδημία COVID-19 με 29,9%. Επιπλέον ο «φόβος» με 49% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ενώ ακολουθούν η «ελπίδα» με 41,4%, η «οργή» με 37,3% και η «ντροπή» με 26,8%.

Τι γίνεται με την πρόθεση ψήφου

Τώρα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προηγείται με 18,2%. Τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

Η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 65,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,3%. Το κανένα «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 6,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,2% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,5%. Από την άλλη πλευρά, στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 43,4% απαντά η ΝΔ, το 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17,8% κανένα κόμμα.

Ακόμη στην ερώτηση «ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές», το 45,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 33,1% απαντά ΝΔ.

Ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός

Όσον αφορά το ερώτημα για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 45,6% και ο Αλέξης Τσίπρας 26,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23%.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Σε σχέση με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητοστάκης είναι πρώτος με 43,4%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 28,6%, η Φώφη Γεννηματά με 18,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 12,9%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 12% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 9%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr