ΔΝΤ: Κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων στην Ευρώπη

0
57

Στον κίνδυνο στις κοινωνικές εντάσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της κλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων αναφέρθηκε το ΔΝΤ

Στον κίνδυνο στις κοινωνικές εντάσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της κλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο [ΔΝΤ], καθώς επεσήμανε ότι τέτοιες προστριβές είναι πιο πιθανές σε μέρη με μεγαλύτερη υποδοχή προσφύγων.

Στην έκθεσή του για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές για την Ευρώπη με την ευκαιρία των εαρινών συναντήσεών του με την Παγκόσμια Τράπεζα [ΠΤ], το Ταμείο καθιστά σαφές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να οδηγήσει την περιοχή να επανεξετάσει τις πολιτικές δαπανών της.

Επιπλέον, όμως, προειδοποιεί ότι η ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από τον εκτοπισμό πέντε εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία καθιστά απαραίτητο για τις ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές που θα προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, όπως τα εργατικά κίνητρα για την πρόσληψη Ουκρανών.
Home

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη για τις ευρωπαϊκές προηγμένες οικονομίες στο σύνολό της είναι πλέον 3%, μία μονάδα χαμηλότερη από τον Ιανουάριο, ενώ για τις αναδυόμενες οικονομίες είναι 3,2%, δηλαδή 1,5 μονάδα λιγότερο.

Σε αυτόν τον υπολογισμό, το Ταμείο δεν υπολογίζει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή την Ουκρανία, των οποίων η πτώση της ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτερη λόγω της σύγκρουσης, ούτε περιλαμβάνει την Τουρκία.

Επιπλέον, ο μέσος πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες θα διαμορφωθεί στο 5,5% φέτος και αυτός των αναδυόμενων οικονομιών στο 9,1%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκανε το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις οικονομικές προβλέψεις 143 χωρών, αλλά η Ευρώπη, συγκεκριμένα, είναι για αυτόν τον θεσμό η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τη σύγκρουση, τόσο για τις παρούσες όσο και για τις μελλοντικές της συνέπειες.

Ο πόλεμος έχει «επισκιάσει» το ακόμη «ημιτελές» τέλος της πανδημίας στην Ευρώπη, λέει το Ταμείο, το οποίο προειδοποιεί ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων θα προκαλέσει «χαμό» στη ζήτηση, θα αλλάξει τις εμπορικές ροές και «θα επιδεινώσει» τα σημεία συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Και αν η σύγκρουση συνεχιστεί, ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί, τα προβλήματα εφοδιασμού θα αυξηθούν και η πίεση θα προστεθεί στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία προειδοποιεί ότι ο «πιο ανησυχητικός» κίνδυνος θα ήταν μια ξαφνική διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού.

Επιπλέον, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων μπορούν να φέρουν μαζί τους «κοινωνικές εντάσεις», κίνδυνος που μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και να σκεφτούν νέα μέτρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr