Δώρο Χριστουγέννων 2021: Η προθεσμία για την πληρωμή του – Πως υπολογίζεται

0
146

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Μετρά σιγά – σιγά αντίστροφά ο χρόνος για να δοθεί το δώρο Χριστουγέννων 2021.

Μετρά σιγά – σιγά αντίστροφά ο χρόνος για να δοθεί το δώρο Χριστουγέννων 2021 . Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το Δώρο Χριστουγέννων όπως και άλλες οικονομικές ενισχύσεις και επιδόματα έχουν κατοχυρωθεί με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε όλη την επικράτεια.

Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί, μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Πως μπορείτε να υπολογίσετε το δώρο Χριστουγέννων 2021

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων, που δικαιούνται, στον σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Τι ισχύει για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Όσοι, όμως, από τους παραπάνω μισθωτούς που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr