DW: Γερμανικά ελικόπτερα στην Κύπρο;

0
76

Το 2022 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Κύπρο και την αμυντική θωράκισή της, αφού μέσα στο φθινόπωρο οι ΗΠΑ ήραν μετά απ΄πο δεκαετίες το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο. 

Το 2022 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Κύπρο και την αμυντική θωράκισή της, αφού μέσα στο φθινόπωρο οι ΗΠΑ ήραν μετά απ΄πο δεκαετίες το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.  Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για εξαγωγές και μεταφορές εξοπλιστικών συστημάτων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον γερμανικό Tύπο, αρχικά στο περιοδικό Der Spiegel κι έπειτα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa και την ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, και η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή εξοπλισμών και συγκεκριμένα «12 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Η145Μ», αγνώστου μέχρι στιγμής συνολικής αξίας, προς την Κύπρο.

Η πληροφορία αυτή προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο του αρμόδιου γερμανικού υπ. Οικονομίας, το οποίο επικαλούνται τα γερμανικά μέσα. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, εκτός από τα ελικόπτερα που προορίζονται για την Κύπρο, και ο Νίγηρας φέρεται να λαμβάνει δύο αεροσκάφη τύπου King Air 360 ER ειδικά για τη φύλαξη συνόρων και η Ινδία τεχνικό εξοπλισμό για άρματα μάχης Leopard 2.

Σε ερώτημα του ελληνικού προγράμματος της DW προς το γερμανικό υπ. Οικονομίας σχετικά με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για αποστολή μαχητικών ελικοπτέρων στην Κύπρο, εκπρόσωπός του απαντά ότι το υπουργείο «δεν σχολιάζει, ως συνήθως, δημοσιεύματα του Τύπου». Από εκεί και πέρα απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα κριτήρια, βάσει των οποίων η γερμανική κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει έγκριση σε αντίστοιχες εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων, αναφέρει τα εξής:

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων μόνο μετά από ενδελεχή εξέταση και επακριβή συμμόρφωση με τις Θεμελιώδεις Πολιτικές Αρχές της Γερμανικής Κυβέρνησης και την Κοινή Θέση του Συμβουλίου της ΕΕ. Βασικό ρόλο ως προς αυτό διαδραματίζει η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που επιθυμεί να λάβει εξοπλισμούς. Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Σύμφωνα με τις Πολιτικές Αρχές της Γερμανικής Κυβέρνησης, μια εξαγωγή (εξοπλισμών) σε κράτος-μέλος της ΕΕ γενικά δεν υπόκειται σε περιορισμούς, εκτός εάν απαιτείται να επιβληθεί περιορισμός για ειδικούς πολιτικούς λόγους σε μεμονωμένες περιπτώσεις».

Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Οικονομίας «για λόγους μυστικότητας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάσει τις αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας (Bundessicherheitsrat). Το σχετικό απόρρητο μπορεί να αρθεί μόνο προκειμένου να αιτιολογηθούν οι αποφάσεις ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου».

Η κυπριακή πλευρά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει επισήμως τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον γερμανικό Τύπο. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο η Κυπριακή Εθνική Φρουρά αναμένεται να λάβει τα συγκεκριμένα μαχητικά ελικόπτερα και μάλιστα ενδεχομένως σε δύο δόσεις, αρχικά το καλοκαίρι του 2023 και στη συνέχεια το 2024.

Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «με την υπογραφή της Συμφωνίας για Προμήθεια 6 Ελαφρών Επιθετικών Ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη 6». Όπως τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν «το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr