Δύναμη Δέλτα: Η ομάδα που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι

0
31

Όσοι παρακολουθούν ταινίες δράσεις κυρίως πολεμικές, ειδικά εκείνες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, θα έχουν παρατηρήσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις στην έκβαση μιας μάχης. Κάθε στρατός διαθέτει μια τέτοια ομάδα. Στην Ελλάδα η ομάδα αυτή ονομάζεται Δύναμη Δέλτα και είναι μια Διακλαδική Δύναμη, με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται σε αυτή από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενδεικτικό της ευελιξίας της συγκεκριμένης δύναμης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πως η δομή της Δύναμης Δέλτα μεταβάλλεται αναλόγως της τακτικής κατάστασης και είναι ειδικής σύνθεσης.

Σε αυτήν υπάγονται μεταξύ άλλων:

  • Η Ζ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών)

Πρόκειται για τη Mονάδα Φάντασμα όπως την αποκαλούν, η οποία ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά της Κρίση των Ιμίων. Σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ και με επάνδρωση 100%. Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων​.

  • Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών)

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) αποτελεί την ελίτ των ειδικών δυνάμεων. Η καθημερινότητά τους είναι μία συνεχή προετοιμασία. Βρίσκεται όλο το χρόνο κοντά στις ακριτικές περιοχές χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί. Είναι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας απαιτείται και φτάνει πάντα πρώτο για να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε συμβατική ή ασύμμετρη απειλή.

  • Η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών)
  • Το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών
  • 2-3 φρεγάτες της ΔΦΓ (Διοίκησης Φρεγατών) του ΠΝ
  • 2 αρματαγωγά ή Πλοία Ταχείας Μεταφοράς της ΔΑΔ (Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων) του ΠΝ
  • 1 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ
  • Στη δύναμη Δέλτα ανήκει επίσης και ο Λόχος Άμεσης Επέμβασης της Β’ Μοίρας Αλεξιπτωτιστών.

Στις αρχές του 21ου αιώνα έγινε αντιληπτό και στους επιτελάρχες του ελληνικού στρατού πως οι καιροί απαιτούσαν μια διαφορετικού τύπου προσέγγιση στις νέες προκλήσεις που αναδύθηκαν.  Όπως αναφέρει το menhouse.gr, αν και για χρόνια μέσα σε διάφορες μονάδες υπήρχαν διμοιρίες ή λόχοι άμεσης επέμβασης, η λειτουργία τους παρέμενε περισσότερο… διακοσμητική. Υπό την έννοια πως ήταν δύσκολο να ενεργήσουν αυτοτελώς, χωρίς την κάλυψη άλλων σωμάτων και επομένως χανόταν πολύτιμος χρόνος μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ τους.

Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά η ιδέα να ακολουθήσει και η Ελλάδα το δρόμο άλλων κρατών που είχαν προχωρήσει στη δημιουργία διακλαδικών δυνάμεων. Μικρά, ευέλικτα σχήματα που περιελάμβαναν τους καλύτερους των καλύτερων από κάθε σώμα, από κάθε όπλο. Από κάθε έναν που δήλωνε ικανός και πρόθυμος να ριχτεί πρώτος στη μάχη. Όποτε και όπου του ζητηθεί.

Η γέννηση της Δύναμης Δέλτα

Τον Νοέμβριο του 2004 ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός σχηματισμού επιπέδου ταξιαρχίας, με το όνομα Διακλαδικός Σχηματισμός Άμεσης Αντίδρασης. Ήταν ο προάγγελος της σημερινής Διακλαδικής Δύναμης Δέλτα, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι οι Ειδικές Δυνάμεις. Στη δεκαετία που ακολούθησε υπήρξαν πολλές διαφοροποιήσεις και αλλαγές μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή μορφή αυτής της επίλεκτης ομάδας. Απέκτησε αυτοτέλεια κινήσεων καθώς υπάχθηκε στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που είχε υπό την ευθύνη της ό,τι καλύτερο διαθέτουν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών (Ζ’ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τις Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ) και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ).

Αυτοί οι… τύποι σε συνδυασμό με την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων δημιουργούν τη Δύναμη Δέλτα, η οποία λειτουργεί με την κάλυψη μονάδων αεροπορίας, αεροπορίας στρατού, αεροπορίας ναυτικού, λιμενικού.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα

Τα τελευταία 4-5 χρόνια η Δύναμη Δέλτα εξελίχθηκε μέσα από τη συμμετοχή σε μια σειρά ασκήσεων σε αυτό που είναι σήμερα. Απέκτησε τον χαρακτήρα, την δυναμική και την ταχύτητα που οφείλει να έχει κάθε δύναμη άμεσης επέμβασης. Και το άμεσης εδώ δεν είναι σχήμα λόγου. Σε… νορμάλ περιόδους πρέπει μέσα σε 4 ώρες οι άντρες που ανήκουν στην Δύναμη Δέλτα (και βρίσκονται σε διάφορες μονάδες) να έχουν συγκροτηθεί σε μια γροθιά και να είναι έτοιμοι για να ριχτούν στη μάχη. Το τελευταίο διάστημα, ο χρόνος αντίδρασης έχει πέσει στο μισό. Σε δύο ώρες, όσο κρατάει ένα ποδοσφαιρικό ματς με παράταση, εκείνοι είναι στη διάθεση των αρχηγών τους και έτοιμοι για όλα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, επιχειρησιακά αυτοί οι άντρες αποτελούν την πρώτη γραμμή. Είναι εκείνοι που θα βρεθούν στην καρδιά των γεγονότων πριν καν οι συνάδελφοί τους στις συμβατικές μονάδες αντιληφθούν πως έχει συμβεί κάποιο επεισόδιο.

Το πεδίο δράσης

Δυνητικά, πεδίο δράσης της Δύναμης Δέλτα είναι κάθε σπιθαμή της ελληνικής επικράτειας. Όπου απαιτήσουν οι ανάγκες. Μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση αιφνίδιας κίνησης αντιπάλων εντός των συνόρων ή η αποτρεπτικού χαρακτήρα παρουσία τους, εάν υπάρξει πληροφορία για ενδεχόμενο τέτοιας. Επομένως, μέσα σε αυτό το δίωρο από τη λήψη του σήματος, οι άνδρες της πρέπει να είναι έτοιμοι να πέσουν με αλεξίπτωτα, να κάνουν απόβαση σε ένα νησί, να βρεθούν πίσω από τις εχθρικές δυνάμεις ή να διεξάγουν ανορθόδοξο πόλεμο. Και όλα αυτά με τη συνδρομή ελικοπτέρων μεταφοράς τύπου Σινούκ ή Χιούι, των επιθετικών «ινδιάνων» τύπου Απάτσι ή με την κάλυψη των F-16.

Στις μεγάλες ασκήσεις ετοιμότητας που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος ο ρόλος τους, ενώ όλοι συναινούν στην ανάγκη επιπλέον αύξησης της δύναμης πυρός σε ό,τι αφορά στον οπλισμό και τα διαθέσιμα μέσα που τους παρέχονται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr