Δυναμική εκκίνηση για το Εξοικονομώ 2023 – Τα κόστη και οι προθεσμίες

0
56

Με αυξημένο ενδιαφέρον συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το Εξοικονομώ 2023 

Με αυξημένο ενδιαφέρον συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το Εξοικονομώ 2023 η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Από το πρόγραμμα προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα ωφεληθούν 20.000 νοικοκυριά, τα οποία θα λάβουν επιχορήγηση έως και 75% για την υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης.

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης και το σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης) επιδοτούνται επίσης.

Τα κόστη που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν οι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πρόγραμμα, υπάρχουν δύο επιλογές κάλυψης των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης. Είτε με ιδία κεφάλαια και επιδότηση είτε με τραπεζικό δανεισμό και επιδότηση. Όταν ένα πρόγραμμα τελειώσει και τιμολογηθεί, τότε ξαναβγαίνει καινούριο ενεργειακό πιστοποιητικό για το ακίνητο με το οποίο ένας δεύτερος ενεργειακός επιθεωρητής (και όχι ο μηχανικός) πιστοποιεί ότι όλα έγιναν όπως είχαν προδιαγραφεί και επιτυγχάνεται η ενεργειακή βαθμίδα που είχε προϋπολογιστεί. Το κόστος του νέου πιστοποιητικού καλύπτεται αρχικά από τον ωφελούμενο αλλά όπως συμβαίνει και με το πρώτο το ποσόν του επιστρέφεται μέσω της επιδότησης. Κατόπιν ανεβαίνουν όλα στην πλατφόρμα και έτσι προχωρά προς έλεγχο ο φάκελος προκειμένου να φθάσει κάποια στιγμή στην τελική εκταμίευση και ο καθένας να πάρει ό,τι του αναλογεί, δηλαδή ο ωφελούμενος θα πάρει αυτά που έχει δώσει, ο προμηθευτής θα πάρει το τελικό κομμάτι που έχει μείνει για την εξόφληση του έργου και ο σύμβουλος έργου θα λάβει και αυτός την αμοιβή του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αντίθεση με προηγούμενα προγράμματα, στο «Εξοικονομώ 2023» το μεγαλύτερο ποσοστό της επιδότησης πληρώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια με αποτέλεσμα στο τέλος να υπολείπονται μικρά ποσά προς πληρωμή.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης με ΦΠΑ ανά αίτηση ωφελούμενου , δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 1,10 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr