ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Έρχονται 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

0
83

Νέα προγράμματα με 200.000 θέσεις εργασίας για ανέργους προωθεί η ΔΥΠΑ, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην χθεσινή εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας».

Νέα προγράμματα με 200.000 θέσεις εργασίας για ανέργους προωθεί η ΔΥΠΑ, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην χθεσινή εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα προγράμματα της ΔΥΠΑ θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ και έχουν ως στόχο την πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% μέσα στο 2024.

Ειδικότερα, οι πυλώνες των νέων προγραμμάτων είναι οι εξής:

  • 68.000 θέσεις που θα καλυφθούν από Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη οι 30.000 έχουν ανοίξει από τον Δεκέμβριο και αφορούν νεότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 7 έως 18 μήνες, ενώ ο μισθός των ωφελούμενων ξεκινά από τα 713 ευρώ και φτάνει ακόμη και στα 951 ευρώ (για άνεργους που έχουν συμπληρώσει το 12μηνο επιδοτούμενης ανεργίας).
  • Οι 10.000 (από τις 30.000) αφορούν νέους άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ, με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Η δράση έχει προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου και επιχειρήσεις ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

  • Οι άλλες 10.000 αφορούν ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας των οποίων η επί μακρόν απομάκρυνση από την αγορά εργασίας δυσκολεύει την επανένταξή τους. Εχει προϋπολογισμό 119,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων.
  • 10.000 θέσεις για επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 112,3 εκατ ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος θα ωφελήσει 7.000 άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες: άνεργες μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών άτομα άνω των 55 ετών που είναι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά
  • 38.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας μέχρι τον Μάιο. Θα αφορούν σε προγράμματα με έμφαση σε γυναίκες και πράσινη οικονομία. Θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε πόλεις με υψηλά ποσοστά ανεργίας και οικονομίες σε μετάβαση. Έτσι, για παράδειγμα σχεδιάζεται πρόγραμμα για ανέργους 25-45 ετών στο πλαίσιο του οποίου η επιδότηση θα είναι πάνω από 60-65% και για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια θα φτάνει και το 80%
  • Παράλληλα η ΔΥΠΑ σχεδιάζει προγράμματα για 111.000 θέσεις εργασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει νέες δράσεις, συμβουλευτική και κατάρτιση και θα απευθύνεται σε γυναίκες, νέους και μακροχρόνια ανέργους. Θα ξεκινήσουν σταδιακά μετά την άνοιξη και θα δίνουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην πράσινη και γαλάζια (ναυτιλία ναυπηγεία) οικονομία καθώς και στην ψηφιακή οικονομία.
  • 22.000 θέσεις εργασίας που τρέχουν ή θα τρέξουν άμεσα με άλλα προγράμματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr