Ε.Ε.: Κυρώσεις ενόψει της αυριανής «Γιορτής της Γυναίκας»

0
19

Στην υιοθέτηση κυρώσεων προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον εννέα προσώπων και τριών οντοτήτων, στις παραμονές του αυριανού εορτασμού της «Γιορτής της Γυναίκας».

Στην υιοθέτηση κυρώσεων προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον εννέα προσώπων και τριών οντοτήτων, στις παραμονές του αυριανού εορτασμού της «Γιορτής της Γυναίκας».

Η Ε. Ε. δεν είχε ακόμη προβεί σε κάποια ενέργεια, συμβολική ή/και ουσιαστική, με «φεμινιστικό άρωμα», σε αντίθεση με άλλες διεθνείς οργανισμούς και οντότητες, όπως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα το Οργανισμού.

Με την κίνηση αυτή, η Ε.Ε. των 27 χωρών μελών προχωρά σε κυρώσεις εναντίον τριών οντοτήτων και εννέα προσώπων για την άσκηση σεξουαλικής βίας και για παραβιάσεις των γυναικείων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε έξι χώρες (Ρωσία, Αφγανιστάν, Νότιο Σουδάν, Ιράν, Συρία και Σουδάν).

Ο κατάλογος με τα πρόσωπα και τις οντότητες, στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις, θα δημοσιευθεί σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαρρεύσει, μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις βρίσκονται δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν: ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ, «υπεύθυνος για την γενικευμένη παραβίαση του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση», και ο υπουργός Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Εξαχρείωσης Μοχάμαντ Χάλιντ Χανάφι.

Στον κατάλογο αυτόν βρίσκονται επίσης δύο αξιωματούχοι της αστυνομίας της Μόσχας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια, όπως και δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού, για σεξουαλική βία και βιασμούς που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε δύο υπευθύνους φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών στο Νότιο Σουδάν για “συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως πολεμικής τακτικής”.

Στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ βρίσκεται επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών της Μιανμάρ Τόε Ουί για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο παρελθόν ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διοίκησης των κέντρων κράτησης της χώρας, όπου ασκούνταν “συστηματικά σεξουαλική βία”.

Οι τρεις οντότητες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι: η φυλακή γυναικών του Καρσάκ, στο Ιράν, η συριακή προεδρική φρουρά και το Στρατιωτικό Γραφείο (OCMSA), το οποίο επιβλέπει τα κέντρα κράτησης και ανακρίσεων στην Μιανμάρ.

Η ανακοίνωση των κυρώσεων της Ε.Ε. έρχεται την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας – «Στέλνουμε σαφές μήνυμα στους ενόχους ότι τα εγκλήματά τους δεν θα μείνουν ατιμώρητα», λέει ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Βόπκε Χούκστρα.

«Επιβάλλοντας τις κυρώσεις αυτές,στέλνουμε σαφές μήνυμα στους ενόχους ότι τα εγκλήματά τους δεν θα μείνουν ατιμώρητα”, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr