ΕΕ για θάνατο Τουρκάλας δικηγόρου: Η Τουρκία να αντιμετωπίσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

0
171

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία με ανακοίνωσή της να επιδείξει πρόοδο στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως αναφέρει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων μετά το θάνατο της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ. Ειδικότερα, ο Πήτερ Στάνο σημειώνει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση λυπάται βαθιά για τον θάνατο της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ, η οποία έκανε απεργία πείνας για 238 ημέρες μετά την καταδίκη της πέρυσι για φερόμενη ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Είναι η τέταρτη φυλακισμένη που πέθανε φέτος ως αποτέλεσμα απεργίας πείνας, μετά τους θανάτους των Ελίν Μπολέκ και Ιμπραήμ Γκοκτσέκ, δύο μουσικών από το συγκρότημα Grup Yorum και του Μουσταφά Κοτσάκ.. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους.

Το τραγικό αποτέλεσμα του αγώνα τους για δίκαιη δίκη καταδεικνύει οδυνηρά την επείγουσα ανάγκη οι τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν με αξιοπιστία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, η οποία έχει επιδεινωθεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο δικαστικό σώμα. Η Τουρκία πρέπει επειγόντως να επιδείξει συγκεκριμένη πρόοδο στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκάλα δικηγόρος άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας για την καταδίκη της πέρυσι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» από δικαστήριο της Τουρκίας. «Η καρδιά της δικηγόρου, που διεκδικούσε δίκαιη δίκη, σταμάτησε χθες, ανακοίνωσε το Δικηγορικό της Γραφείο».

Η Τιμτίκ είχε συλληφθεί το 2017 κατηγορούμενη για τρομοκρατία, καθώς οι πελάτες που εκπροσωπούσε κατηγορούνται για συμμετοχή στο εκτός νόμου DHKP-C. Τον περασμένο χρόνο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών.

Η δικηγόρος και άλλοι επτά συνάδελφοί της από την Προοδευτική Ένωση Δικηγόρων (CHD) άρχισαν απεργία πείνας στις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου. Στις 5 Απριλίου σταμάτησε να παίρνει συμπληρώματα σακχάρου και ο συνάδελφός της, ο Αϊτάτζ Ουνσάλ, ξεκίνησε απεργία πείνας τον ίδιο μήνα για να ενισχύσει το αίτημά τους για δίκαιες δίκες και απονομή δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι θα «συνεχίσουν την απεργία πείνας ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει στον θάνατό τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων και άλλων οργανώσεων. Έφεση που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019 στην καταδικαστική ετυμηγορία, απορρίφθηκε τον Οκτώβριο, ενώ εκκρεμεί μια άλλη έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. Ο Ουνσάλ παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί με την Τιμτίκ στις 30 Ιουλίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr