ΕΕ Κίνα Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης – Ζητούμενο η αποκλιμάκωση της έντασης

0
69

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, πραγματοποιείται σήμερα Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης ΕΕ και Κίνας. Οι σχέσεις είχαν διαταραχθεί, μετά την κατηγορία των Ευρωπαίων ότι η Κίνα έχει παραπληροφορήσει τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχουν βιντεοδιασκέψεις με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Αναμένεται να συμμετάσχει επίσης σε μέρος της συζήτησης ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

«Αναμένουμε από την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της»

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κίνα. Αλλά αναμένουμε επίσης από την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της, ως μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», εξήγησε ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνόδου. «Η πανδημία (του νέου κορωνοϊού) ενέτεινε ορισμένες ανησυχίες» στην ΕΕ, πρόσθεσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι το Πεκίνο αποπειράται να ασκήσει πίεση σε χώρες μέλη της ΕΕ οι οποίες επέκριναν τον τρόπο που η κινεζική κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για την υποτιθέμενη αμέλειά τους στη φροντίδα ασθενών. Η κινεζική ηγεσία αρνείται ότι έχει την παραμικρή ανάμιξη σε τέτοια φαινόμενα. Ακόμη και προτού ξεσπάσει η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, οι δύο εταίροι είχαν διαφορές, ιδίως για το Χονγκ Κονγκ και για τους όρους της συμφωνίας για τις επενδύσεις την οποία διαπραγματεύονται για καιρό.

Η ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνάντηση

Η ΕΕ είναι εξάλλου αντιμέτωπη με εντεινόμενη πίεση από πλευράς των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον απαιτεί οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση έναντι του Πεκίνου. Η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει τη σημερινή σύνοδο με πολύ κακό μάτι. «Το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να σας υποχρεώσει να διαλέξετε» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, υποστήριξε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η ΕΕ διστάζει να πάρει θέση ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ

Η ΕΕ διστάζει να πάρει θέση στη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη: χρειάζεται σχέση συνεργασίας και με τις δύο και διστάζει να αποξενώσει τη μία ή την άλλη. «Η Ευρώπη δεν θα παραταχθεί στο πεδίο της μάχης των ΗΠΑ και της Κίνας», τόνιζε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν.

Το Χονγκ Κονγκ παραμένει στο κέντρο της αντιπαράθεσης

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για τη νομοθεσία για την ασφάλεια που προωθείται στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κατά την άποψη ακτιβιστών, διπλωματών και επιχειρηματιών ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το ημιαυτόνομο καθεστώς της πόλης και τον ρόλο της ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου. Το κινεζικό κοινοβούλιο αντέδρασε οργισμένα το Σάββατο στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επέκρινε τον επίμαχο νόμο.

Οι οικονομικές συμφωνίες δεν προχωράνε

Η ΕΕ και η Κίνα είχαν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, που οι Ευρωπαίοι θέλουν να παραμείνει σε ισχύ, ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της Κίνας στην πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η ΕΕ κατηγορεί την Κίνα ότι δεν άνοιξε ακόμη την οικονομία της, παρότι είχε υπογράψει διμερή συμφωνία για αυτό το 2019.

Η Γερμανία, η οποία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, αποφάσισε να αναβληθεί η σύνοδος κορυφής που προγραμματιζόταν να γίνει τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή του προέδρου Σι, επισήμως εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού· ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εν μέρει η απόφαση οφειλόταν στο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για τις επενδύσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr