ΕΕ: Συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

0
43

Πρόκειται για συμφωνία στο επίπεδο στο οποίο είχαν συμφωνήσει όλες οι χώρες της G7 και θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες

Στο ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου συμφώνησαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την άρση και του τελευταίου εμποδίου της Πολωνίας η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει τις διαδικασίες για επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι

Το πλαφόν θα επανεξετάζεται τακτικά για να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις του στην αγορά, αλλά θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% κάτω από τη μέση τιμή της αγοράς», ανέφερε σχετικό έγγραφο της ΕΕ το οποίο επικαλείται το CNBC.

Σημειώνεται ότι τελευταίες κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Πολωνία, η οποία τελικά συμφώνησε και αυτή στο πλαφόν των 60 δολαρίων και έδωσε την έγκρισή της για συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος, όπως αναφέρει το Reuters. Η Βαρσοβία είχε επιφυλαχθεί να δεχτεί τη συμφωνία εφόσον εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς.

Την Κυριακή αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει ότι ένα πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει «όλεθρο» στις ενεργειακές αγορές και να ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα.

Πηγή: Pagenews.gr