Εφάπαξ επίδομα: Από 200 έως 300 ευρώ για 150.000 συνταξιούχους

0
36

Εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώ θα λάβουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι

Εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώ θα λάβουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι ανάλογα με την προσωπική τους διαφορά, ως έκτακτη ενίσχυση για όσους δεν είδαν ακέραια αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους, αλλά και για όσους πήραν μικρή αύξηση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως λεπτομέρειες για το έκτακτο βοήθημα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 15/2 από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους θα είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και θα είναι «ανάλογη με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας».

Πρόκειται για μια κίνηση που επιτρέπει ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, όπως είπε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά οι κατηγορίες δικαιούχων

Η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί εντός του Μαρτίου και το ύψος του θα είναι κλιμακωτό.

Το βοήθημα έως 300 ευρώ θα είναι οριζόντιο για 140.000 – 150.000 συνταξιούχους με συντάξεις 800 – 1.000 ευρώ, οι οποίοι:

  • α) Δεν έλαβαν καμία αύξηση λόγω της μεγάλης προσωπικής διαφοράς.
  • β) Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ.
  • γ) Δεν είχαν κάποιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ μηνιαίως, οπότε δεν επιβαρύνοντα από το συγκεκριμένο φόρο.

«Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων, γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά. Να εκφράσω τον προβληματισμό μου για όσους θεσμοθέτησαν την προσωπική διαφορά και σήμερα φωνάζουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως υπήρχαν αδικίες, καθώς υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν πήραν αύξηση. «Έχουμε καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση. Η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο. Θα υπάρχει έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω μεταξύ 200 και 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξεών τους. Συγκεκριμένες εξαγγελίες αύριο από το οικονομικό επιτελείο. Η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ. Εκτιμούμε ότι το κόστος θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνταξιούχοι έχουν και κρίση και μνήμη και ξέρουν ποιοι έκοψαν τις συντάξεις τους. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr