ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται συσκευασμένα παγάκια – Εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια

0
9

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ανακοίνωσε την ανάκληση μη ασφαλούς συσκευασμένου πάγου από την αγορά.

Ειδικότερα, ο ΕΦΕΤ προέβη σε δειγματοληψία του προϊόντος «Παγάκια συσκευασμένα GOLD ICE», σε κλειστή πλαστική συσκευασία 5 κιλών, με ημερομηνία παραγωγής 24-09-2020 και ημερομηνία λήξης 24-10-2021. Το προϊόν παράγεται από την επιχείρηση ΤΣΕΡΤΣΕΝΕΣ ΓΕΩ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΣΣΗΡΟΣ (ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και διανέμεται από την επιχείρηση ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜ. ΖΗΝΟΒΙΑ, Περιοχή Παραλίμνιο Σερρών.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις διαπιστώθηκε υπέρβαση όσο αφορά στα νομοθετικά όρια για τις παραμετρικές τιμές των ολικών κολοβακτηριοειδών και των E.Coli. Το ανωτέρω δείγμα χαρακτηρίστηκε μη κανονικό, μη ασφαλές. Για αυτό ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων;

Από την εγκατάστασή του στις 13 Ιανουαρίου 2000 έως σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, καθόρισε τη στρατηγική ανάπτυξης του οργανισμού, προγραμματίζοντας και προχωρώντας στην ολοκλήρωση ενεργειών, οι οποίες είχαν ως απόρροια τη δημιουργία και πλήρωση των προϋποθέσεων εκείνων οι οποίες θέτουν τη βάση οργάνωσης ενός σύγχρονου οργανισμού, ικανού να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υποχρεώσεις του. Ο ΕΦΕΤ συστάθηκε με το Ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999 και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μερικές από τις αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είναι να:

  • Καθορίζει τις προδιαγραφές ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα και οι πρώτες ή πρόσθετες ύλες που προορίζονται για προσθήκη σε τρόφιμα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της εξαπάτησης των καταναλωτών.
  • Καθορίζει τα πρότυπα και τις αρχές στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η μελέτη και εφαρμογή των συστημάτων παραγωγής υγιεινών προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις προδιαγραφές για τους επιστήμονες που θα ασχοληθούν με την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και με το προσωπικό που θα εργαστεί στα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων που εγκαθίστανται στις επιχειρήσεις τροφίμων.
  • Καθορίζει ή επικυρώνει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 και κάθε άλλο συναφή κανόνα διεθνούς και κοινοτικού δικαίου και ελέγχει την τήρηση των κανόνων αυτών. Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία κάθε επιχείρησης τροφίμων, Στο πλαίσιο αυτό καθορίζει τους υγειονομικούς όρους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή και υγιεινά.
  • Τηρεί μητρώο επιχειρήσεων τροφίμων και καθορίζει τα προγράμματα ελέγχων που διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ή από άλλες αρχές και υπηρεσίες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr