Ευκλείδης Τσακαλώτος κορωνοϊός: «Η πανδημία μας βρήκε με κυβέρνηση που απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα»

0
25

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο την κατάσταση του ΕΣΥ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντάει σήμερα στον Στέλιο Πέτσα, που κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι  επικαλείται στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες για την πανδημία προγενέστερα από αυτά που έχουν δώσει οι άλλες χώρες

Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας «διαστρεβλώνει χαιρέκακα και σπεκουλάρει ασύστολα στην καταστροφή θεωρώντας ότι μπορεί έτσι να διασωθεί πολιτικά».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού σημειώνει ότι για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία αφορούν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, την ίδια δηλαδή περίοδο, επισημαίνει ότι τα στοιχεία για το Βέλγιο, που είναι προγενέστερα «αποτυπώνουν υπερδιπλάσιες κατά κεφαλήν δαπάνες από αυτές της Ελλάδας. Άρα η σύγκριση δεν απέχει από την πραγματικότητα».

Η Ελλάδα στην δεύτερη θέση από το τέλος για τις δαπάνες στην υγεία μέσα στην ΕΕ

«Ο κ. Πέτσας κατηγόρησε χθες τον Αλέξη Τσίπρα επειδή είπε ότι η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος στην Ε.Ε. σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας για την πανδημία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι προγενέστερα των άλλων χωρών και ότι από τότε έχουν γίνει πολύ περισσότερες δαπάνες. Μόνο που για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είχαν ληφθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιος -Ιούνιος). Για αρκετές μάλιστα τα στοιχεία έχουν ληφθεί πριν από τα δικά μας όπως για παράδειγμα τα στοιχεία για το Βέλγιο που παρότι είναι προγενέστερα αποτυπώνουν υπερδιπλάσιες κατά κεφαλήν δαπάνες από αυτές της Ελλάδας. Άρα η σύγκριση δεν απέχει από την πραγματικότητα» αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η πανδημία μας βρήκε με μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα

«Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο με την απάντηση του κ. Πέτσα. Γιατί ακόμη και αν δεχθούμε το σύνολο των δαπανών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει για την Υγεία, η χώρα μας θα ανέβαινε μόλις 8 θέσεις και θα εξακολουθούσε να βρίσκεται χαμηλά, στην 15η θέση των κατά κεφαλήν δαπανών για την υγεία στην αντιμετώπιση του COVID. Και αυτό αν υποθέσουμε ότι όλες αυτές χώρες που «προσπερνάμε» δεν έκαναν απολύτως τίποτα την αντίστοιχη περίοδο», προσθέτει.

Και καταλήγει: «Ο κύριος Πέτσας παραδέχτηκε ότι έχουμε ξοδέψει σήμερα για την υγεία (κατά κεφαλήν) λιγότερα από όσα 14 χώρες της Ευρώπης είχαν ξοδέψει μέχρι το καλοκαίρι. Ένα πλήρες επικαιροποιημένο διάγραμμα θα είχε δυστυχώς τη χώρα μας πάλι στον πάτο. Ούτε αυτό όμως είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι η ΝΔ αντί να παραδεχτεί, έστω και τώρα, την ανεπάρκεια της, αντί να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία, προσπαθεί να μας πείσει ότι τα έκανε όλα καλά, τη στιγμή που η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Το χειρότερο είναι ότι η πανδημία μας βρήκε με μια ανεύθυνη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr