Αιγαίο Τουρκία: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης με μερικά τουρκικά πλοία να αποχωρούν [vid]

0
43

Αλλαγή στάσης φαίνεται ότι αποφάσισε η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς σημαντικός αριθμός τουρκικών πλοίων φεύγουν από το Καστελόριζο.

Αποχωρούν μερικά τουρκικά πλοία

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρά τη δημόσια προκλητική ρητορική που χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν αποχωρήσει από το Αιγαίο, κάτι που θεωρείται ως ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX που δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως όριζαν, ήθελαν το Oruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Όμως, τα δεδομένα φαίνεται πως άλλαξαν καθώς αυτή είναι η πιο νέα εικόνα που μεταφέρεται από κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με ό,τι μεταδόθηκε από το OPEN. Σημαντικός είναι λοιπόν, ο αριθμός των τουρκικών πλοίων που φεύγουν από το Καστελόριζο και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρούν πως πρόκειται ως μία κίνηση αποκλιμάκωσης, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN τo Σάββατο 25 Ιουλίου.

Ο ελληνικός στόλος παραμένει στην περιοχή

«Η NAVTEX των Τούρκων είναι σε ισχύ και συνεπώς και εμείς παραμένουμε σε κατάσταση ετοιμότητας», λένε οι ίδιες πηγές. Έτσι, είναι βέβαιο ότι μονάδες του ελληνικού στόλου θα παραμείνουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Αττάλεια, σημείο όπου παραμένει το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων Oruc Reis, αλλά και δύο φρεγάτες, που από το πρωί του Σαββάτου έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά της Αττάλειας.

Τις τελευταίες ημέρες, η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είχε αυξηθεί καθώς από τη μια, ήταν η έκδοση της Navtex της Τουρκίας στο Καστελόριζο και από την άλλη, η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και η τέλεση της προσευχής των μουσουλμάνων. Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ το πρωί του Σαββάτου αναφορικά με τη λειτουργία της Μεγάλης Εκκλησίας ως τζαμί. «Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν», τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr