Εκκλησίες μέτρα: Άνοιξαν οι ναοί – Δείτε αναλυτικά τα μέτρα για τους χώρους λατρείας

0
61

Εκκλησίες μέτρα: Σήμερα Κυριακή, πρώτη μέρα που άνοιξαν οι Ναοί ύστερα από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοιού, οι πιστοί από νωρίς το πρωί προσέρχονταν στις Εκκλησίες ανά την Ελλάδα προκειμένου να λάβουν την Θεία Κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως η προσέλευση των πιστών στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις γίνεται με βάση τους όρους που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Οφείλουμε ως εκκλησιαστικό σώμα να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας – Θρησκευμάτων και Υγείας που θα ισχύσει έως και 5 Ιουνίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα στις εκκλησίες

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση για χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών.

Αναλυτικότερα:

  • Από σήμερα στην είσοδο των ναών υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.
  • Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο, όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα φοράει μάσκα και γάντια.
  • Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.
  • Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.
  • Ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός.
  • Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.
  • Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού, ενώ δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Αποστάσεις και αντισηπτικά

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Κυριακή, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως είπε ότι στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών, ενώ απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ., με μέγιστο αριθμό πιστών τα 50 άτομα. Επίσης, όπως τόνισε ότι: Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα, οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι, στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός, ενώ θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα και τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.

Ουρές σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Ουρές έξω από τις εκκλησίες στη Θεσσαλονίκη σχημάτισαν από νωρίς το πρωί δεκάδες πιστοί, που έμπαιναν στους ναούς λαμβάνοντας κάρτα εισόδου.

Πηγή: Pagenews.gr