Εκλογές 2023: Πόσες ημέρες εκλογικής άδειας δικαιούνται οι ετεροδημότες

0
51

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού, όπου διαμένουν.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει και η χώρα μπαίνει σε εκλογικούς ρυθμούς.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (μέχρι τις 31/12 του έτους των εκλογών). Προκειμένου να μπορέσει να ψηφίσει, ο πολίτης θα πρέπει να έχει εγγραφεί σε εκλογικό κατάλογο του δήμου του και να μην του έχει επιβληθεί ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγειν.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν ακριβώς την περιοχή, το σχολείο και το τμήμα που θα ψηφίσου, μέσω της ενημερωμένης, ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», που περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),
• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται για πρακτικά ζητήματα όπως
– το πότε θα κλείσουν τα σχολεία των παιδιών που θα μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα και
– οι ετεροδημότες για το πόση άδεια δικαιούνται για να πάνε να ψηφίσουν.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν ακριβώς την περιοχή, το σχολείο και το τμήμα που ψηφίζουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις».

Στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),
• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας

Φέτος, για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα ψήφου και οι ομογενείς, που θα γραφτούν εγκαίρως στην ειδική εκλογική πλατφόρμα, που έχει ανοίξει.

Για αυτούς που σκέφτονται να απέχουν και να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα – είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε απλά επειδή βαριούνται – υπενθυμίζουμε ότι η ψήφος μας είναι υποχρεωτική – εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Πηγή: Pagenews.gr